May 23, 2024

Новак Ѓоковиќ повторно пристигна во Високо, Босна и Херцеговина, за да присуствува на отворањето на регионалниот тениски центар во паркот „Равне 2“. На овој настан го донесе Семир Османагиќ, основачот на Фондацијата „Археолошки парк: босанска пирамида на сонцето“. По победата на Вимблдон, Новак Ѓоковиќ реши повторно да ги посети босанските пирамиди. Овој пат повод е свеченото отворање на тенискиот центар.

Откако го посетил ова место пред неколку години, тој постојано се враќа. Како што кажа и самиот, ова место е како рај. Се зборуваше дека Ѓоковиќ сака да медитира на ова место, бидејќи босанските пирамиди имаат посебна енергија. Пред една година, тенисерот даде интервју за официјалниот YouTube канал „BosnianPyramidsTV“ и во таа прилика рече:

Имам толку многу впечатоци што е тешко да се сумира сè во краток одговор. Но, ако постои рај на земјата, тогаш тој е тука. Има малку места во мојот живот што ги посетив каде што се чувствувам целосно исполнето во секој начин. Ова е уникатно искуство за мене. Јас сум во она што денес го нарекуваат алтернативен свет, иако знаеме дека тоа е оригиналниот свет, повеќе од една деценија и сум бил на различни места кои важеле за енергетски центри и имаат концентрични кругови итн …“, рече Ѓоковиќ.

Новак продолжи да зборува под импресии. „ Вие сте пронаоѓач и човек кој всушност откри нешто што ќе биде од огромно енергетско и духовно значење за просперитетот на светот. Не само за Балканот, Босна, туку и за сите нас. Луѓето само полека сфаќаат суштината на сè. Моето субјективно чувство е феноменално и јас сум фасциниран од пирамидата на сонцето

Тој додава дека никогаш не доживеал такво нешто: „ Всушност, доживеав нешто слично на планината Ртањ во Србија, и нема суперлативи или пофални зборови што би ве опишале за се што сте направиле овде. Не да ви се додворувам, но вие добро знаете сè. суштински покажува дали правиш нешто добро за заедницата, за земјата. Ги гледав луѓето кои работат овде и соработуваат со тебе и видов блаженство на лицата на луѓето, благодарност што си дел од таков проект “, му се обрати Новак на домаќинот.

А каква тајна всушност кријат босанските пирамиди и дали се навистина чудесни? Бидејќи кога ќе помислиме на пирамидите, првата асоцијација што ни паѓа на ум е Египет, веста дека нешто толку величествено се наоѓа во нашиот регион израдува многумина. Сепак, тие по многу нешта се разликуваат од оние во кои биле закопани египетските фараони.

Овие пирамиди се всушност во форма на рид, кој се состои од сите потребни елементи за да се класифицираат како „пирамида“. Првата е откриена во 2005 година, кога д-р Османагиќ ги пронашол влезните и подземните тунели, по шестмесечно ископување.

„Босанските пирамиди“ се низа природни геолошки формации – флатирони, а се наоѓаат во близина на градот Високо, северозападно од Сараево. Ридот Височица, висок 213 метри, по форма наликува на пирамида, па оттука и бројни асоцијации.

Професорите на рударско-геолошкиот факултет при Универзитетот во Тузла заклучија дека се работи за природна геолошка формација, составена од класични седименти со слоевита структура и различни дебелини.
Пирамидалниот облик на ридот Висока е последица на ендодинамички и егзодинамички процеси во постмиоценскиот период, оценуваат професорите.
Причината поради која тие брзо стигнаа до јавноста по нивното откритие всушност не е од археолошка природа, туку од енергетски феномен, кој наводно е корисен, пред сè, за лекување.

Од Фондацијата на овој археолошки парк велат дека престојот во подземниот лавиринт Равне, кој се наоѓа под босанската долина на пирамидите, поволно влијае на здравјето на луѓето, па се појавија бројни сведоштва во кои луѓето раскажуваат како забележале здравствени промени по посетата археолошкиот парк.
Како што е наведено на страницата, енергијата на ова место може да излечи слух, болки во ‘рбетот и колената, астма , камења во бубрезите, тумори, синуси и многу други состојби, вклучително и зајакнување на имунитетот.

Бидејќи ништо од ова сè уште не е целосно научно докажано, останува во алтернативна рамка.
Електромагнетно поле. Како што тврди д-р Османагиќ, влегувањето во тунелите поттикнува самозаздравување на организмот, што се должи на електромагнетното поле.

„ Босанската пирамида е енергетска машина која влијае на молекуларните структури на сè, вклучително и на водата. Од вода што има мала фреквенција, добивате вода што има висока фреквенција и станува лековита вода “, изјави Османагиќ во една прилика.
Според него, електромагнетното поле создадено во тунелите е идеално и претставува најдобра ултразвучна фреквенција, а бидејќи смета дека не живееме во природно електромагнетно поле, негативните ефекти се чувствуваат на клеточно ниво.

Сознанието дека оваа необична атракција крие тајна и има енергетски потенцијал брзо го привлече интересот на љубителите на алтернативните форми на лекување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *