June 16, 2024

Да се ​​стане среќен е вештина која може да се развие, велат експертите и откриваат како да ја постигнете.

Да се ​​подигне среќно дете кое ќе може да ги разбере неговите емоции и да ги насочи кон позитивно размислување и секојдневна радост е цел на секој родител. Понекогаш вистински предизвик за мајките и татковците е кога наизменично се менуваат позитивните и негативните емоции кај децата и како да се „всади“ трајна среќа кај детето. Иако е минливо, кај некои деца ќе забележите дека се секогаш насмеани и весели и дека наоѓаат радост во ситниците, додека други се поповлечени, тивки и изгледаат расположени.

Децата можат да научат како да бидат среќни преку некои активности кои трајно ќе им ја всадат оваа убава емоција, тврдат експертите за развој на движења, кои за магазинот „Psychology Today“ наведуваат алатки за родителите да поттикнат радост и среќа кај своите деца.

Помагање на другите. Среќата е убава кога се споделува, а секој од нас барем еднаш доживеал колку е убаво чувството да се помогне некому. Иако многу мали, чувствуваат дека ќе бидат загрозени ако делат играчки или слатки со другите, најдоброто нешто што може да ги научи еден родител е дека несебичното споделување е клучот за нивната среќа и позитивниот поглед кон светот и околината.

Дополнително, други начини како држење на вратата додека поминуваат постарите или каква било помош што може да ја испрати нивната возраст, обезбедуваат добра основа за детето да се развие во среќна личност. Волонтирањето преку активности на училиште се добри начини да се чувствувате корисно и да развиете трајна среќа. Експертите тврдат дека најмалите работи всушност можат да ги израдуваат и возрасните и малите деца, како насмевка, љубезен збор или некоја конкретна помош.

Соочете ги со предизвиците. Децата треба да се научат дека мора да гледаат на предизвиците позитивно и како нешто од кое ќе научат многу и ќе станат подобри и поуспешни. Тие не треба да создаваат ограничувања и блокади кои ќе ги натераат да се повлечат од ваквите ситуации. Експертите ве штица за нешто подобро.

Најважната работа што родителите можат да ја направат за своите деца, особено ако се млади мајки и татковци, е да ги научат да бидат мирни. Децата кои имаат мирен ум можат да избегнат многу лоши ситуации и погрешни одлуки , а родителите можат да ги научат на оваа вештина преку неколку стратегии препорачани од овој експерт.

Техниката на дишење е многу важна за мирен ум, советува Хели, дури и ако тоа е преку мирис на цвеќе или вдишување на мирис на супа. Преку свесноста, децата можат и да го смират својот ум и на тој начин да станат посреќни поставувајќи им задача, односно прашањето „дали ја забележуваат црвената боја додека движат?“. Вежбањето и спортот можат да придонесат за подобар развој на вашето дете.

Среќата може да се научи и детето може да ја совлада исто како да учи да чита и брои, велат експертите. Не само тоа, тие може да совладаат и други вештини, како што сам да прави сендвич или да биде креативен со родителите на други начини во градинарството и слични креативни активности. Треба само да најдете начин да го поттикнете најдоброто кај најмалите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *