July 21, 2024

Научниците докажаа дека за време на смеењето се ослободува хормонот на среќата – ендорфин и се намалува нивото на хормонот на стрес – кортизол.

Науката за смеата, иако се уште е прелиминарна, сугерира дека има огромни придобивки за нашето здравје и психолошка благосостојба.

Ви претставуваме само седум важни причини зошто смеењето е здраво и какви предности има за психофизичката состојба.
Смеата ги подобрува вашите односи. Истражувањата покажуваат дека смеењето ве прави поотворени за нови луѓе и ви помага да изградите и зајакнете врски. Секое пријателство или врска со колегите без смеа би било апсолутно досадно и неодржливо.

Смеењето ја подобрува меморијата и го намалува стресот. Студијата покажа дека смеењето може да ја изостри вашата способност да запомните работи додека го намалува хормонот на стрес кортизол, особено кај постарите луѓе.

Смеата ве прави издржливи. Дали некогаш сте се насмеале нервозно во непријатна или тешка ситуација? Тоа е затоа што смеата може да ви помогне да ги регулирате вашите емоции кога ќе се соочите со предизвик. Затоа, го зголемува вашето ниво на издржливост, односно отпорност на стрес и негативни емоции.

Смеењето го подобрува вашето здравје. На пример, една студија на пациенти со дијабетес покажа дека смеењето го намалува стресот и воспалението и го зголемува добриот холестерол.

Друга студија сугерира дека само предвидувањето на смешен настан ја зајакнува имунолошката функција додека ги намалува хормоните поврзани со стресот.

Смеата ве прави подобар ученик. Кога се обидуваме да научиме нешто ново, обично сме прилично сериозни, но истражувањата покажуваат дека убавото смеење додека учиме нов материјал ќе ви помогне да се вклучите повеќе. Дури и кога сте целосно лоши во нешто, смислата за хумор е од суштинско значење за да не бидете изморени и безволни.

Смеата ве прави привлечни. Една неодамнешна студија потврдува дека хуморот и разиграноста се високо ценети особини кај потенцијалните романтични партнери.

Смеата ви помага да го направите светот подобро место.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *