June 16, 2024

Најголемиот грабеж на уметнички дела во светот се случил во Бостон во 1990 година – само двајца мажи украле дури 13 уметнички дела вредни 500 милиони долари. Музејот нуди награда од 10 милиони долари за секој кој ќе обезбеди информации кои ќе доведат до безбедно враќање на украдените дела

Најголемиот грабеж на уметност во светот се случи во музејот Изабела Стјуарт Гарднер во Бостон во раните утрински часови на 18 март 1990 година. Иако тоа не беше ниту дел од неверојатно вредната колекција што ја поседува овој музеј, вкупно 13 уметнички дела биле украдени, во вредност од 500 милиони долари. Не е лошо со оглед на тоа што грабежот траел 81 минута и го извршиле само двајца мажи.

Замислете за момент дека сте сопственик на музеј во кој се изложени дела вредни стотици милиони, ако не и милијарди долари. Би сакале најдобрата безбедносна опрема што може да се купи со пари, заедно со импресивен и практично незапирлив безбедносен тим. Зар не?!
Епа, не! Во бостонскиот музеј Изабела Стјуарт Гарднер користеле застарени системи за надзор и ангажирале луѓе кои не биле нивна примарна професија како чувари. Згора на се, беа само двајца на ноќната смена, од кои едниот го имаше првиот ден на работа таа вечер.

Грешка од 500 милиони долари. Двајца мажи облечени како полицајци влегоа во музејот (против безбедносниот протокол) и следеше историски грабеж. Дури тогаш, ако чуварот не притиснеше копче и не им дозволише на крадците да влезат во музејот пред да ги проверат нивните значки, грабежот никогаш немаше да се случи. Но, тоа е!

Доцна вечерта на 18 март, двајца крадци ги измамиле младите дежурни стражари – 23-годишниот Рик Абот и 25-годишниот Ренди Хестанд – да ги пуштат во музејот. Облечени во украдени полициски униформи, провалниците се преправале дека се полицајци кои дошле да го проверат музејот затоа што некој пријавил бучава. Бидејќи беше ноќта на Денот на Свети Патрик, ова им изгледаше како валидно објаснување на стражарите.

Откако влегле внатре, криминалците ги совладале несреќните чувари, ги оневозможиле безбедносните камери и почнале да работат со отстранување на скапоцените уметнички дела од нивните рамки.
Господа, ова е грабеж – им соопштија на жртвите, врзувајќи ги за цевка од радијатор и биро во подрумот на музејот.
Земаа ремек-дела, но не и најскапата слика во музејот

Крадците во два наврати отишле до автомобилот и спакувале платна. Тие го напуштиле музејот во 02:45 точно 81 минута откако започнал грабежот. Ноќните стражари, со залепени усти со селотејп, останаа заробени во подрумот додека полицијата, повикана од следната смена по пристигнувањето во музејот, не ги пронајде околу 8.15 часот.

Крадците тргнале по некои од најголемите богатства на музејот, вклучувајќи го Христос во бурата на Галилејското Море, единствениот познат морски пејзаж насликан од Рембрант, Дамата и господинот во црно од истиот уметник и Концертот на Јоханес Вермер, еден. од само десетина слики на холандскиот мајстор што се зачувани до денес. Тие, исто така, зеле скица на автопортрет на Рембрант, пет скици на францускиот импресионист Едгар Дега, мал портрет на човек од Едуар Мане и антички кинески бронзен сад.

Ако имате информации за грабежот, можете да се збогатите! Музејот нуди награда од 10 милиони долари за секој кој ќе обезбеди информации кои ќе доведат до безбедно враќање на украдените дела. Поединците чии информации ќе доведат до враќање на некои, но не на сите дела, ќе добијат делумна награда. Секој што ќе помогне да се врати врвот на орелот на Наполеон ќе добие специјална награда од 100.000 долари.

Според Тајмс, дури и некој кој е вклучен во самата кражба може да се јави; според „Тајмс“ затоа што рокот на застареност истекол.
Досега не е пронајдено ниту едно од 13-те украдени дела. Бизарно, провалниците се обиделе да го отстранат знамето на Наполеоновата царска гарда од рамката, но не успеале, задоволувајќи се со земање на бронзениот врв во облик на орел. Уште почудно, сторителите го оставиле недопрено она што е веројатно најскапото дело во музејот – Силувањето на Европа на Тицијан кое висеше во галеријата на третиот кат.

Наизглед случајниот избор на украдени дела ги збунува властите и новинарите со децении. Она што продолжува да ги збунува оние што ја истражуваат мистеријата Гарднер е тоа што не се забележува ниту еден мотив или шема дури и по илјадници страници докази собрани во изминатите 15 години. Дали делата биле земени од љубов, за пари, откуп, слава, размена? Или сложени комбинации на сите овие? – напиша Роберт М. Пул од списанието Смитсонијан во 2005 година.

Денес, посетителите на музејот можат да го посетат музејот или да направат виртуелна тура за да видат што оставиле крадците зад себе – празни рамки кои морничаво висат на ѕидовите како потсетник за загубата.

ФБИ имаше осомничени, но злосторниците никогаш не беа пронајдени. Во 2013 година, ФБИ објави дека идентификувале двајца крадци. Во 2015 година, тие ги открија и имињата на нивните главни осомничени – Џорџ Рајсфелдер и Леонардо Ди Муци, двајца соработници на починатиот мафијашки бос Кармело Мерлин. И двајцата личеа на полициски скици на криминалци и починаа во рок од една година од грабежот.
Инспекторите, исто така, рекоа дека се сомневаат дека уметничките дела биле транспортирани преку мрежа на организиран криминал во Конектикат и регионот Филаделфија, каде што крадците неуспешно се обиделе да ги продадат на црниот пазар. Меѓутоа, после тоа, трагата им се губи.

Надлежните првично беа сомничави кон двајцата младите стражари кои беа на должност таа вечер. Абат, хипи и рок гитарист, беше редовен во ноќната смена. Бидејќи злосторствата од оваа природа обично бараат внатрешен извор, тој беше високо на листата на можни заговорници.
Абат, од своја страна, секогаш негирал каква било улога во грабежот. Бев обичен хипик, а следниот ден бев на радарот на сите поради најголемиот уметнички грабеж во историјата – изјави тој во едно интервју во 2015 година.
Таа година, улогата на Абат во грабежот повторно се најде под лупа бидејќи ретките снимки од безбедносните камери беа објавени од канцеларијата на американското обвинителство во Масачусетс.
Зрнестата снимка покажува дека Абат, кој бил на должност во текот на денот на 17 март, ја отвора истата споредна врата што ја користеле крадците и пушта неидентификуван маж во палто до половината со свртена јака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *