June 20, 2024

Руми рекол дека најважна работа во животот е љубовта, а неговите 2 мудри цитати можат да ви го променат животот!

Руми е персиски поет од 13 век , но и физиолог и, за многумина, источен мудрец чии стихови, цитати и пораки ги менуваат животите, мислите и на крајот судбината на многумина дури и денес.

Ви пренесуваме два моќни цитати на Џелалудин Руми кои претставуваат важен водич за животот, можат да ви олеснат, да ви помогнат во тешките моменти, но и да го променат начинот на кој гледате на животните ситуации.

За промената: “Обидете се да не се спротивставувате на промените кои доаѓаат во вашиот живот. Наместо тоа, оставете го животот да живее преку вас. И не грижете се дека сè ќе се преврти наопаку”.

Конфучие имаше многу слична изрека: „ Не плашете се од промените, тоа се случува најчесто кога е потребно“.
Вистина е дека често на човекот му е тешко да излезе од комфорната зона, да се плаши од промени, но многу од нив доаѓаат со вистинските причини во вистинско време, токму кога треба да се случат. Доколку ги прифатите, можно е да ви се отворат некои нови врати.

За вистинските вредности на животот: „Во живот долг половина здив, не планирајте ништо друго освен љубов“.
Создадете бизнис, развивајте, учете. Но, секој пат погледнете наназад на вашиот живот и анализирајте: дали го сакате она што го работите? Дали луѓето околу вас ве сакаат? Дали ги сакате оние со кои го делите вашиот живот?

Ако нема љубов во сè што правите и во она со што се опкружувате, тогаш сè друго е залудно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *