June 20, 2024

Дали некогаш сте погледнале некого и сте помислиле: „Тој е толку среќен, има пари, тој е во долга врска, има одлична кариера… Да ми беше одеше мене сè така“. Често мислиме дека другите имаат повеќе среќа од нас, дека имаат нешто што ние го немаме. Вака го поминуваме животот жалејќи за нашата судбина.

Сигурно безброј пати сте слушнале дека не ви треба многу за да бидете среќни, а ова се некои работи кои среќните луѓе ги прават за да се чувствуваат така:
Работат напорно и тивко. Затоа што не се фалат. Своите успеси не ги објавуваат јавно и транспарентно.
Тие не ги користат социјалните мрежи за никакво истакнување бидејќи среќните луѓе се зафатени со работа.

Опкружени се со позитивни луѓе. Животот е веќе доволно тежок.
Негативните луѓе се излишни и само ќе го отежнат и ќе го забават протокот на позитивна енергија.

Секој ден го започнуваат со позитивни мисли. Ги избираат вистинските зборови и постапки, имаат одредени ритуали со кои го започнуваат денот. Медитација, молитва или утринско кафе во мир…
Среќните луѓе не се оптоваруваат со секојдневни теми кои ги заморуваат. Тие не размислуваат за оние работи што не им се важни.

Среќните луѓе имаат јасна цел. Тие сакаат да им дадат на своите деца повеќе отколку што имале, подобри услови за растење од оние во кои пораснале. Имаат магнет кој ги доближува до нивната цел.
Ја прифаќаат секоја ситуација. Никогаш не велат: „Токму сега е лошо“, велат: „Секогаш е добро, овде и сега“.

Знаат дека идеалното време никогаш нема да дојде доколку сами не си го направат својот пат.
Никогаш не им даваат важност на луѓето кои постојано критикуваат.
Тие не сакаат такви луѓе во нивната околина. Среќните луѓе немаат време за љубомора и омраза.
Немаат време да одговорат на лошите коментари, среќните луѓе само се смешкаат и продолжуваат да чекорат со кренати глави.

Среќните луѓе чувствуваат повеќе отколку што мислат. Тие често се водени од нивниот внатрешен инстинкт и работат според чувствата. А кога ќе се најдат во тешки околности, немаат проблем дали да го слушаат разумот или срцето.
Среќните луѓе секогаш се водат од своето срце, а не од умот.

Нивниот фокус е целта, а не планот. Плановите се предмет на промена. Може да се прекине и најдобриот план, но не и целта. Среќните луѓе не живеат во минатото
Тие се фокусираат на сегашниот момент, насочувајќи ги своите напори кон она што можат да го контролираат овде и сега. Без грижи за вчера или утре.

Тие веруваат во себе. Среќните луѓе не се арогантни. Среќните луѓе мислат дека сите ја имаат таа внатрешна сила.
знаат дека патот до успехот не е секогаш само права линија. Знаат дека тоа е амплитуда со постојани подеми и падови.

Среќните луѓе на животот му пристапуваат на поинаков начин. Тие знаат дека животот не е право, туку подарок.
Тие се благодарни за се што им дава животот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *