May 17, 2024

Секоја година јавноста е шокирана од веста за нечие исчезнување. Понекогаш ваквите приказни, за жал, имаат трагичен крај, а некои се обвиени со мистерија, а приказната е токму таква.

Приказната за човекот по име Габриел од Австралија по повеќе од 15 години повторно ја заинтригира светската јавност. Имено, тој бил просечен, задоволен семеен човек, кој имал сопруга и две деца. Во 1987 година, тој решил да вози автомобил, отишол во продавница и ѝ рекол на сопругата дека ќе ја извести кога ќе си оди дома.

Неговата сопруга подготви вечера, знаејќи дека тој наскоро ќе се врати. По неколку часа почнала да се грижи, бидејќи тој не и одговорил. Набргу потоа полицијата соопшти дека го пронашла неговиот запален автомобил.

Сопругата веднаш помислила на најлошото, но и било кажано дека нејзиниот сопруг не е пронајден во близина. Сама тргнала во потрага по него. Полицијата во меѓувреме открила дека Габриел подигнал пари од сметката на околу 160 километри од дома.

Тоа му дало надеж на семејството, а високиот по чин полицаец кој го презел случајот ветил дека ќе открие што се случило со Габриел. Времето минуваше, а семејството ја загуби и последната надеж.

Иако поминаа 15 години, случајот не е затворен. Еден од полицајците кој штотуку пристигнал во станица бил заинтригиран од овој случај и почнал интензивно да го бара.

По некое време наишол на нешто што му го привлекло вниманието. Имено, Медицинскиот систем во Австралија ги покажал документите според кои Габриел бил опериран неколку часа откако му бил пронајден автомобилот, а во 1987 г. Отишол во болница и се распрашал за процедурата.

Иако бил убеден дека ќе го најдат, тоа не се случило. Во болницата не ги добил потребните информации и случајот повторно бил на почеток.
Тогаш полицаецот дошол на идеја да ја испрати фотографија до редакцијата на популарната емисија која се занимава со пронаоѓање на исчезнати лица.

До редакцијата пристигнале десетици пријави дека мажот е виден во близина на неговата работа, а сопственикот на продавница, кој го препознал, ја известил редакцијата за точното место каде се наоѓа.

Полицаецот стапил во контакт со него, а Габриел му објаснил дека 15 години бил збунет од животот и дека се му изгледало нејасно. Тој објасни дека не се сеќава на несреќата, но дека знаел дека е во болница од која избегал. Оттогаш живее како бездомник, посетувајќи прифатни центри.

Полицаецот му покажал фотографија од неговото семејство, а сеќавањето на Габриел полека почнало да излегува на површина.
Во сообраќајна несреќа Габриел се здобил со повреда на главата, поради што заборавил поголем дел од животот, а потоа залутал низ земјата.

По средбата со полицаецот, тој телефонски и се јавил на сопругата и закажал средба со неа. Иако не се сеќава многу од својот живот, тој се согласил да остане во контакт со семејството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *