July 18, 2024

Сиднеј и Лекси Старк и денес изненадуваат многумина. Тие прво го изненадија своето семејство кога се родени живи и споени на дното на нивните тела – нешто што 45-60% од споените близнаци не го преживуваат.

После тоа, повторно ги изненадија сите бидејќи го преживеаја првиот ден – за што веројатноста е околу 35%. Потоа повторно ги надминаа сите очекувања кога на само 7 месеци ја преживеаја операцијата за разделување.

За среќа, Сиднеј и Лекси ја преживеаја операцијата и сега се здрави и среќни девојки. Иако се благодарни што се живи, тие се свесни колку се благословени…

Девојките биле поврзани со ‘рбетот и други важни органи. Таткото на близнаците Џејмс рече дека болничкиот персонал не знаел многу за споени близнаци кога се родиле девојчињата:

„Докторот донесе книга од 1.000 страници и почна да прелистува кога наиде на буквално два параграфи за споени близнаци“.

За среќа, тие успеале да поминат низ таа бурна и нејасна област и решиле да ги разделат близнаците со операција. На девојчињата им се придружувала папочната врвца и други многу важни делови како што се цревата, но Џејмс и неговата сопруга Емили биле убедени дека операцијата е единствениот начин да им го дадат на девојките животот што го заслужуваат.

И покрај нивната одлука, Емили се плашеше дека некако ќе се вмеша во судбината на девојките: „Направивме многу за да дојдеме до овој ден, до операцијата, а две недели пред тоа го погледнав Џејмс и го прашав: „Дали си играме со Бог? Можеме да ги оставиме поврзани, дали ризикуваме?“

17 години подоцна овие девојки се целосно здрави. Сега тие зборуваат за нивните необични почетоци во животот и за поврзаноста што ја чувствуваат.

Денес тие се целосно независни млади жени кои живеат без здравствени проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *