June 19, 2024

На самиот раб на атар на селата Велика Пчелица и Ратковиќ, на мало плато над устието на Сариначкиот поток покрај Дуленска река, се наоѓа возобновениот Свето Вознесение манастир – Саринац.

Во последните години манастирот стана собиралиште на бројни поклоници и верници од целиот свет. Најмногу верници во Саринац доаѓаат од Крагуевац, Рековац и Дулен. Сите веруваат во исцелението со прибегнувањето кон Света Сара, со чии молитви добиваат утеха и многукратна радост од Господа, за што сведочат заветните дарови прикачени на нејзините свети мошти.

За разлика од нејзините сестри Света Ралетина и Дена, кои како ктитори биле погребани во самите храмови што ги изградиле, бидејќи света Сара била калуѓерка, таа била погребана на манастирските гробишта.

Искушеникот Никола од Крагуевац за медиумите изјави дека за кратко време слушнал секакви приказни од мештаните. Тој во еден здив го раскажа најнезаборавниот настан. Приказната раскажува за трагачи по злато кои копајќи по злато го прободеле черепот на Света Сара со казма.

По Втората светска војна, група млади луѓе од овој регион беа понесени од приказната дека на местото на моштите се крие злато. Според народното верување, тие веруваа дека од тоа место излегува златна светлина! Група млади луѓе почнале да копаат на тоа место не сфаќајќи дека таму е погребана света Сара – вели Никола.

И додава дека по неколку замавнувања на земја се слушнал тап удар, како да удрил во чуп.
Младиот човек зачудено клекнал на земја, но наместо тегла, во рацете имал череп. Сфатил дека во раката има нешто необично жолта боја и дека мириса неверојатно убаво. Кога видел дека се работи за човечки череп, станал и го фрлил на земја – објаснува жител на Крагуевац.

Тој нагласува дека овој настан се случил во 1950 година. Штом дошол дома, главата на младиот човек почнала да отекува, му паднала целата коса и му течела гној од ушите и носот. Не можеше ни да зборува! Неговото семејство видело дека не е нешто обично и го повикало отец Гаврил од Ралетинац да го исповеди. Отец Гаврило го исповеда читајќи му ја попустливата молитва. Велат дека од главата, во ушите, во устата, од сите страни излегол леген полн со гној. Така се пронајдени моштите на Света Сара – вели тој.

Оттогаш моштите на Света Сара се во Ралетинац, но манастирот во Саринац не постоел на сегашната локација. Црквата во Саринац била обновена дури во 1993 година. Света Сара му се јавила на игуменот три ноќи по ред во сон и му рекла да го врати нејзиното тело во гробот во нејзиниот манастир и дека не сака да биде надвор од нејзиниот манастир. Така, моштите на Света Сара беа вратени во нејзиниот гроб, а потоа беше создаден бел мермерен крст кој и денес стои на нејзиниот гроб.

Никола вели дека човечките обележја на манастирските гробишта исчезнале низ вековите. Ноќе, со засветување на столб од светлина од гробот на Света Сара, Господ го одбележал почивалиштето на својата сакана.
Откривањето на чудотворните мошти на Света Сара, од кои постојано се шири сладок мирис, како и повторното обележување на гробот, се случило во времето на авва Гаврил.

Пред осум години телото на Сара беше извадено од гробот и донесено во црквата. До денес се наоѓа во нашата храмска црква во прекрасен дрворезбан ковчег. Нејзиниот скелет е целосно зачуван, моштите се во боја на восок и од нив се шири специфичен мирис. За време на празници и литургии, мирисот се чувствува поинтензивно отколку во обичните денови. Мирисот е најизразен за време на Спасовдан, кога се празнува манастирот – вели Никола.

Тој опишува дека на моштите на Света Сара има две сребрени чинии наречени заветни подароци набавени од Грција, за две семејства, во знак на благодарност што Света Сара посредувала кај Господ за нивните молитви.
На едната плочка има венец и зборува за љубовните проблеми на брачен пар кој не можел да се венча иако имало љубов. Откако пристигнале во манастирот, Сара ги слушнала нивните барања и желби и ги изнела пред Господа. Денес тој пар е во брак со деца. На втората плоча има изгравирана куќа и сведочи за семејство кое имало станбен проблем. Тоа семејство со месеци ја молело Света Сара да го реши тој проблем, што на крајот се случило. Во знак на благодарност таа плоча ја закачиле на црквата.

Најновото чудо од манастирот. Последната приказна доаѓа од Крагуевац, каде едно семејство имало страшен проблем со својата ќерка.
Нивното дете ја напуштило куќата, а лоши настани се наѕирале над нивната куќа. Тие беа упорни и постојано го посетуваа манастирот, доаѓаа на секоја литургија и бараа помош од Сара. По одредено време чудото се случи. Нивната ќерка не само што се врати на вистинскиот пат, туку одеднаш доби работа во странство – вели Никола, истакнувајќи дека овој последен настан ретко се случува, особено на нас обичните смртници.

Со благослов на Бога и Света Сара, манастирот постојано се гради и развива.
Семејството во манастирот се труди со својата проповед и гостопримство да сведочи за Воскреснатиот Господ Исус Христос на сите и во денешните тешки времиња.

Три манастири – три сестри! Потеклото на самиот манастир е поврзано со фолклорот со ликовите на трите сестри – Света Сара, Ралетина и Дена. По смртта на нивниот татко во битката за Косово, кон крајот на 14 век, делејќи го наследеното богатство и имот, Светите сестри изградиле три манастири: Саринац, Ралетинац и Денковац, кои до ден денес гордо ги носат имињата на нивните основачи. Со доаѓањето на Турците на овие простори, светилиштата, кои ја делеле судбината на својот народ, биле уништени и напуштени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *