July 18, 2024

Комарци, пчели, оси, стршлени, крлежи – еве што да направите кога ќе ги касне инсект за да спречите чешање, оток или инфекција на кожата.

Неодамна имавме можност да се дружиме со пчелар. Ми кажа за мирот што му го носи работата со пчели и кошници.
Пчеларот изјави дека нема порелаксирано место на светот од она покрај рој пчели.

Тешко ни беше да поверуваме, па го прашавме: Што ако некој биде каснат од пчели?
Да, но за некои тоа може да биде фатално.

„Секако, не велам дека не може. Но, за оние кои не се алергични, најдобро е да земат аспирин или андол (што и да имаат дома), да го стопат со неколку капки вода и Ставете го на местото на каснувањето.
Оставете околу минута, две, затоа тргнете. Нема да има оток, нема болка и нема да има чешање – проверено!“

Тој советува и да користиме облога од навлажнета сода бикарбона , а доколку во моментот на убодот немаме ништо од горенаведеното, најдобро би било да земеме три различни билки од природата. Добро изгмечете го и втријте го сокот на кожата на местото на каснување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *