June 21, 2024

Кога зборуваме за одржување, најмногу мислиме на филтрите кои се наоѓаат во самиот уред и на кои со текот на времето се акумулира прашина, нечистотија, вируси и бројни штетни бактерии.

Преку воздухот лесно можат да стигнат до човечките бели дробови и да предизвикаат бројни болести. Затоа е потребно да се одржува хигиената на споменатите филтри, за што има бројни сервисери. Сепак, не мора секогаш да им се јавувате, иако тие секако ќе направат се темелно и правилно.

Ако филтрите не се премногу валкани, можете сами да ги исчистите. Ако не сте го направиле тоа досега, лесно ќе ги препознаете филтрите. Веднаш штом ќе го извадите капакот од, се разбира, клима уредот, тој е таму, лесно се гледа и веројатно е валкан. Треба да го извадите.

Прво, отстранете ги сите големи предмети што можеби стигнале до филтерот, а потоа измијте го. Можете да го направите тоа само со вода, но ако додадете малку средство за дезинфекција, ќе бидете сигурни дека сите штетни микроби се уништени.

По миењето, оставете го филтерот да се исуши. Треба целосно да се исуши за да можете да го вратите во климата, а пред да го вратите секако избришете ја и мрежата.

Можете да го направите тоа со мешавина од вода и обичен детергент.
Откако ќе го направите тоа, вратете сè на место. Препорачливо е да ја чистите климата на секои 6 месеци , а ако ја користите за греење во зима, тогаш на секои 3 месеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *