June 19, 2024

Низ светот, во просек има четири напади на ајкули во кои луѓе умираат секоја година. Други напади доведуваат до физички повреди и трауми. Последна жртва беше младиот британски пливач Сајмон Нелист.

Сите бевме шокирани од веста дека две жени ги загубија животите во напад на ајкула во познатото летувалиште Хургада во Египет . Сите се прашуваме зошто се случуваат овие ужасни случаи и кој е главниот поттик за тоа.
Ретки се оние кои барем еднаш не помислиле на ајкули додека пливаат во морето. Последниот настан во Австралија повторно ги разгори стравовите што вообичаено ги поттикнуваат филмовите како „Ајкула“ на Спилберг од 1975 година.

Врз основа на собраниот материјал, тие тврдат дека годишно во просек се случуваат 80 неиспровоцирани средби меѓу луѓе и ајкули, од кои околу четири завршуваат со смрт.

Клучниот збор е „неиспровоцирано“ Ајкулите се врвни предатори кои поминале милиони години усовршувајќи го својот убиствен инстинкт. Тие се способни да почувствуваат капка крв во водата од километри и да откријат дали потенцијалниот плен е повреден врз основа на електричните импулси во нервите на рибата.

Исто така, откако ќе почнат да се хранат, не ги интересира ништо друго освен голтање. Доколку нуркач влезе во водата со намера да намами ајкули со крв или риба и акоили е повреден, овој тип на напад би бил во провоцираната категорија. Едноставно кажано, некој свесно се ставил во потенцијално смртоносна ситуација.

Голем број луѓе се повредени кога ајкули кои се приближуваат до брегот и плажите. Тие видови често не се најопасни и напаѓаат за да се одбранат.

Меѓународната база на податоци за напади од ајкула нагласува неиспровоцирани напади. Најновото научно истражување вели дека големите бели ајкули, инаку главните „негативци“ не ги доживуваат луѓето како плен. Затоа се смета дека е безбедно да се биде во чиста вода со овој предатор, се разбира доколку пливачот е мирен.

Сепак, кристално чистата вода е ретка, па ајкулите во такви ситуации комуницираат со околината преку меки каснувања. Нивните најостри сетила (допир, мирис и вкус) се наоѓаат токму во устата. Во матна вода, ајкула може да касне пливач и да замине. Проблемот настанува бидејќи тој залак е многу моќен и обично предизвикува обилно крварење и паника. Крвта и паниката се двата фактори кои ќе ја натераат ајкулата да се врати.

Луѓето кои преживеале напад на ајкула велат дека прво доживеале да бидат турнати од голема риба со носот, па дури потоа ќе дојде до каснување. Ова однесување е следното ниво на агресивно однесување. Вака ајкулите проверуваат дали некое суштество во водата е „јадливо“ или не.

Најретки се случаите во кои ајкула свесно лови човечко суштество. Во оваа категорија на напади може да се вброи оној од 1916 година на брегот на Њу Џерси (Североисточен САД) кога ајкула уби четири лица и повреди едно во период од 11 дена.
Кои се главните осомничени? Од сите 375 видови ајкули, само 12 можат да ги повредат луѓето. Од сите нив, само 5 видови се способни активно да ловат луѓе.

Големата бела ајкула е на врвот на листата бидејќи помалите примероци можат да бидат долги околу 3,5 метри и да тежат околу 520 килограми. Сепак, тие се обично поголеми, а нивната сила на каснување е 18 тони на квадратен сантиметар. Која е силата со која може да гризе возрасен човек.
Тигарската ајкула е следна на листата, а може да порасне и до пет метри. Таа знае да плива во плитки и матни води, па затоа има репутација на ајкула која гризе.

Бик-ајкулата е позната по тоа што живее во плитка вода и може да навлезе во речните утоки и е многу територијална и агресивна.
Океанската бела опашка и мако се два други помали видови кои можат да ги повредат луѓето, но нивните напади ретко се фатални.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *