June 20, 2024

Британскиот натуралист Дејвид Атенбороу сподели многу необичен, но всушност многу корисен совет за секој што сака да ја зачува природата, а тоа треба да биде целта на сите.

Со оглед на тоа што живееме во свет каде што храната се повеќе се третира со разни хемикалии и пестициди , треба да ја зачуваме онаа мала природа што ни остана.

Дали знаевте дека една третина од храната што ја јадеме ја опрашуваат пчелите и дека тие се всушност одговорни за хранење на 90 отсто од светската популација?

Ова е причината зошто овој натуралист советува секој двор да има по една лажица шеќер за да можат пчелите да се хранат и да добијат енергија да се вратат во својата кошница. Имено, пчелите често се уморуваат, па немаат сила да се вратат во кошницата поради патот што го поминале.

Да ги снема пчелите од нашиот еколошки систем, човештвото би имало сериозен проблем, но, за жал, тоа го правиме секојдневно со употреба на пестициди, но урбанизацијата и климатските промени се виновни за исчезнувањето на пчелите, што драстично го намалува бројот на пчели.

„Ако пчелите исчезнат од планетата, луѓето ќе имаат само четири години живот“, рекол еднаш Атенборо, според Мирор.
Затоа, ако не сакате тоа да се случи и ако ги видите овие звучници во вашата градина, измешајте лажица шеќер со лажица вода и оставете ги на видно место.

Мешавината од шеќер и вода ќе ги рехидрира и ќе им ја даде потребната енергија за да продолжат со нивната витална работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *