April 18, 2024

Ќерката на легендарниот Ѓорѓе Балашевиќ , Јелена Беба Балашевиќ, на својот Фејсбук профил сподели објава во која откри како се справувала со својот хендикеп и со какви предрасуди наишла откако доживеала страшна сообраќајна несреќа.

Некаде во 2001 година, во близина на катедралата, вечерта на 1 јануари, група момци покрај кои поминував составија стихови во навивачка мелодија: „Научи да одиш! Да, научи да одиш! Научи да одииш… „Јадна јас? Јас не сум јас. Пред неколку години од таа ноќ, моите родители го прашуваа докторот колку имам шанси да преживеам: „Малку, за жал“, напиша Беба.

Моите родители го прашаа: „Колку малку? Дали има барем еден процент? “И докторот одговорил: „Отприлика толку“. Кутрата јас што ми пеат група фраери на улица да научам да одам? Јас Поминав низ пеколот и излегов од него. Дали е грдо? Е. Дали е тоа очекувано? Е. Дали беше единствениот пат во овие 23 години некој да ми дофрли или коментира за моето одење? Не е“, додаде таа.

Тоа беше само едно од првите искуства со луѓе во овој нов живот. Како личност со забележителна физичка попреченост, рано учиш дека од десет луѓе, само еден ќе покаже сочувство и разбирање. За другите девет, твојот проблем е чист сензационализам.

И тоа е така. И „пеколот е празен, сите ѓаволи се тука“ и „пеколот е различен“ и море други цитати на истата тема од оние многу попаметните од мене. Сега би му кажала благодарам на сите мои луѓе, познати и непознати, но препознатливи , чувствителни, добри и нормални, но знам дека нивната поддршка не е услуга и затоа нема“, ја заврши објавата Беба Балашевиќ.

Имено, Јелена доживеа тешка сообраќајна несреќа во 1998 година, кога се здоби со тешки повреди на вратот. Прогнозите на лекарите беа обесхрабрувачки, бидејќи пациентите со такви повреди речиси никогаш не закрепнуваат. Сепак, една година подоцна таа отиде дома пешачејќи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *