July 18, 2024

Westend61/Getty Images

Истражувачите во Бразил, кои процениле 2.000 луѓе на возраст меѓу 50 и 75 години, откриле дека оние кои не можеле да стојат на една нога 10 секунди имаат 84 отсто поголеми шанси да умрат во следната деценија отколку оние кои завршиле со вежбање.

Едноставен тест за рамнотежа може да укаже на луѓе со полошо здравје – кои имаат поголема веројатност да страдаат од срцеви заболувања, висок крвен притисок и дијабетес.

Неверојатно аеробна кондиција, мускулна сила и флексибилност, рамнотежата обично е прилично добро зачувана додека луѓето не наполнат шеесет години, бидејќи оттогаш се влошува.

За да открие дали тестот за рамнотежа може да дејствува како показател за здравјето, тим од клиниката за вежбање CLINIMEX во Рио де Жанеиро ги проучувал резултатите од претходната студија.

Истражувањето траело 7 години. Студијата, која започна во 1994 година, регрутирала 1.702 луѓе во Бразил кои биле подложени на различни фитнес тестови, вклучително и стоење на едната нога 10 секунди без никаква поддршка.

За да им се овозможи на сите учесници да го направат тоа на ист начин, од нив беше побарано да ја стават предната страна на едната нога на задниот дел од спротивната потколеница додека ги држат рацете една до друга и гледајќи право напред.

Истражувачите собрале и податоци за нивната тежина, големината на половината и крвниот притисок. Волонтерите биле следени во просек седум години.

Резултатите, објавени во Британскиот весник за спортска медицина , покажуваат дека петтина од учесниците не можеле да застанат на една нога.

Стапката се зголемуваше со возраста, при што само пет проценти од 51-55-годишниците не успеаја да ја завршат задачата, во споредба со 54 проценти од 71-75-годишна возраст.

За време на студијата починале околу 123 луѓе. Научниците не забележале јасни трендови во причината за смртта меѓу оние кои можеле да го завршат тестот и оние кои не можеле.

Меѓутоа, по земањето во предвид возраста, полот и основните здравствени состојби, оние кои не можеле да стојат без поддршка на едната нога 10 секунди имале 84 отсто поголеми шанси да умрат од која било причина во следната деценија.
Полошо здравје на луѓето кои паднале на тестот. Оние кои паднале на тестот имале и полошо здравје. Поголем процент биле дебели, имале срцеви заболувања, висок крвен притисок и нездрави масти во крвта.

А дијабетесот тип 2 бил три пати почест кај оваа група. Истражувачите забележаа дека тестот за рамнотежа од 10 секунди „обезбедува брзи и објективни повратни информации за пациентите и здравствените работници во однос на статичката рамнотежа“.

Тие рекоа дека „додава корисни информации во врска со ризикот од смртност кај средовечни и постари мажи и жени“, пишува Дејли Меил .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *