July 13, 2024

Разводот, особено конфликтниот, остава траги кај децата без разлика на нивната возраст, а на родителите им се советува дека без разлика на се мора да бидат свесни дека тие се единствените родители на своите деца.

„Последниве години се зголемува бројот на родители кои значително ја нарушиле родителската комуникација. Статистичките податоци покажуваат дека такви родители има меѓу 10 и 15 отсто“.
Соња Станчиќ, психолог од Бања Лука, вели дека како разводот ќе се одрази на децата зависи од тоа како родителите ќе се доведат во таа ситуација и како ќе им се претстави разводот на децата.

„Доколку разводот е консензуален и ако родителите се договорат за сите елементи на разводот, престојот на децата, школувањето, финансиите и ако се одвива во мирна и демократска атмосфера, децата на тој начин ќе го прифатат. „Тие продолжуваат да имаат родители дури и ако не се сопружници “, изјави Станчиќ за Независне .

Таа додаде дека нашата средина е позната по тоа што луѓето не можат да се договорат за многу работи, а разводите се доста драматични и проблематични.

„Лошиот брак никогаш не е добар избор за децата. Ако децата навреме се подготват за развод, не само што полесно го прифаќаат, туку тогаш нема никакви последици за децата“, вели таа.
таа додаде дека смета дека е подобро децата да ги разведат родителите отколку да живеат во лош брак и дека добар развод е секогаш подобар од лош брак.

„Децата учат од родителите според моделот, а ако гледаат кавги, бучава, нетрпеливост и насилничко однесување, голема е веројатноста тоа да го применат во животот или да бидат несигурни и да имаат последици поради таквото родителско однесување“.

Драгана К., мајка на петгодишно девојче, рече дека таа и нејзиниот сопруг планираат да се разведат бидејќи нивниот брак не функционира, но дека ја одложуваат постапката бидејќи не знаат како тоа ќе се одрази на нивната ќерка.

Возраста на детето значително влијае на тоа како тие ќе доживеат развод, а во овој центар за социјална работа велат дека секој прекин на заедничкиот живот на родителите остава последици кај детето, додека поинтензивен е кај децата кои се во пубертет.

„Децата полесно поминуваат низ разводот на нивните родители доколку однапред се подготвени за тоа, додека децата чии родители ненадејно се разведуваат трпат посериозни последици, кога ескалираат конфликтните ситуации или по долгорочно психофизичко насилство“ , велат од Центарот.

Од центрите за социјална работа велат дека практика е социјалните работници да вршат советодавни интервјуа со сопружниците, со цел да се надминат тешкотиите во нивниот родителски однос по разводот.

„Родителите се советуваат дека разводот не ги прави помалку родител и дека најважно за развојот на нивните деца е доколку и двајцата сакаат да учествуваат во нивното воспитување, да продолжат позитивно да соработуваат“, велат од Центарот за социјална работа Лука.
Тие додадоа дека со стручна поддршка ги зајакнуваат родителите дека е неопходно децата заедно да се подготват за развод, да се развие чувството на сигурност кај децата и да се следат нивните развојни потреби за да се формираат во зрели и стабилни личности.

Станчиќ рече дека родителите треба да ги информираат своите деца за одлуката за развод во моментот кога се сигурни во таа одлука и кога ги имаат сите потребни информации на кои децата можат да одговорат.
„Апелирам до родителите, колку и да се суетни, несигурни, колку и да се повредени и лути, да се обидат да ги стават своите деца на прво место.

„Реакциите на децата на родителскиот развод можат да бидат различни – страв од напуштање, грижа за родителите, чувство оставено сами на себе, на несоодветно и агресивно однесување како одговор на настаните“.
Додаваат дека некои деца успешно го надминуваат овој период, додека во голем број случаи наодите на лекарите потврдуваат дека здравствените проблеми на децата се последица на стресот низ кој поминуваат децата со разводот на нивните родители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *