June 25, 2024

На интернет почна да кружи неверојатна снимка од животно кое со денови ги плашеше жителите на Футог, недалеку од Нови Сад, се до моментот кога неговата судбина се смени.

Случајните минувачи на крајот од Футог, недалеку од Нови Сад, со денови се плашеле од необично „суштество“ покриено големо крзно, а иако никогаш никого не допрело, луѓето од страв го бркале, викале по него со грди зборови, фрлаа камења по него,а тоа очајно, гладно, напуштено.

Ноќе изгледаше како диво животно, дење како питомо куче за кое никој никогаш не се грижел. Беше валкан, модар и прекриен до тој степен што на главата не можеше да се каже каде му е муцката, каде му се очите и каде му се ушите.

Тешко беше да се каже кога ја доби последната шанса да јаде нешто. И така тоа овчарско куче ги поминуваше деновите сам и напуштен по улиците на Футог, веројатно од минута во минута губејќи надеж дека некој некогаш ќе го погледне, а камоли да му пружи рака на утеха и да му даде убав збор .

Сè додека еден ден на неговиот пат не се најде еден пар кој покажа дека хуманоста и големото срце сè уште постојат. Станува збор за Александра и Бранислав Мандиќ од Нови Сад, кои решиле да ги земат работите во свои раце уште првиот момент кога го виделе несреќното животно на отворено.

Некој го исфрли него и уште две такви кучки од кола во Футог. Веројатно се од иста одгледувачница и веќе се престари возрасни за да продолжат да се размножуваат, па сите се фрлени заедно.

Сите тројца ги згриживме и ги вдомивме на луѓе кои имаат фарма, да бидат овчарски кучиња, што е нивна расна карактеристика – изјави за „Среќна република“ Александра Мандиќ, сопственичка на новосадскиот салон за уредување и дотерување миленици.

Негуваното крзно кое се создавало со текот на времето го штитела кучето од студот, но бидејќи било лето, тој страдал за време на жештините. Парот Мандиќ затоа решил да му ја скрати косата. Цело време бил мирен и трпелив во процесот на трансформација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *