July 18, 2024

Како што вели, секој што ќе замине, мора веднаш да сфати дека секогаш ќе биде странец.
Блогерот Небојша Радовиќ, живее и работи во Сан Франциско , а по многуте прашања како да се оди некаде „преку“, реши да напише писмо во кое ќе им го понуди својот одговор на заинтересираните.

Како што вели, секој што ќе замине мора веднаш да разбере дека секогаш ќе биде странец , но исклучително е важно да има потреба од повисока цел , како и да се разбере дека идејата за враќање не е толку страшна. Еве што мисли тој за животот надвор од Србија, што го напиша на својот блог:

Животот на страна се сведува на клацкалка . Отпрвин сте воодушевени од новото, обвиткани во незнаење и легнати во удобноста на бегството. Потоа кога таа фаза од новото ќе помине и новата средина ќе стане дом, се појавуваат слични предизвици. како порано Разочаран си , но времето те менува, а првото враќање те потсетува дека повеќе не припаѓаш таму или овде, можеби сепак е подобро да останеш таму иако никогаш нема да се помириш целосно со тоа.

Засекогаш странец. Ова помирување произлегува од фактот дека засекогаш си странец таму во една земја. Никој не те чека таму. И градиш сè од нула. Нема улици каде си играл и комшии кои спонтано те поздравуваат со поглед. Сè започнува од нула. А нулата за многумина е многу повеќе од она од што се подготвени да излезат.

Игнорирањето на сложеноста на социјалната интеграција и колку е тешко да се вклопите во општество во кое не сте пораснале е основниот недостаток на повеќето текстови за емиграцијата. Од обични разговори, до бонтон и навики кои се едноставно различни и сите попрскани со сладок акцент што ви дава до знаење дека не сте од таму. Ова создава чувство на непријатност што, како камен во чевелот, секогаш го носите со себе. Можете да се навикнете на каменот, но никогаш нема да ви биде удобно.

Оттука и потребата на нашите луѓе да се држат заедно во странство . Не толку поради јазикот, туку поради сличните културни навики кои тешко се менуваат. Веќе зборував за индивидуалната природа на американската култура, наспроти европската, која е повеќе ориентирана кон заедницата. Некои одат во теретана и гледаат Нетфликс, други играат фудбал и пијат кафе. Луѓето се однесуваат ладно, тие се непријателски настроени, размислуваат само за пари … Ова не е затоа што е погрешно, туку затоа што тоа е контекст на кој не сте навикнати. Истото им се случува и кога ќе дојдат кај нас. Прилагодувањето бара многу компромиси и ниво на флексибилност и социјална интелигенција што малку луѓе ги поседуваат, а оттука и осаменост и носталгија .

Постојан преглед. Наскоро ќе потрошите доволно време за да уживате во тоа што сте дел од средната класа како секојдневна појава. Имате добра работа, ја купивте колата што ја посакувавте долго време и изнајмивте куќа со голем двор. Се издигнувате на повисок стандард, имате повеќе пари и се што сте сонувале, но тие проблеми од почетокот сè уште се таму. Бегството го маскира проблемот, но не го решава. Во тој момент го преиспитувате и доаѓањето затоа што она по кое сте копнееле не мора да го донесе она што го сакате, а носталгијата прави она што сте се откажале да вреди многу, многу повеќе од тоа. Тука започнуваат размислувањата за враќање, тој концепт кој изгледа невозможен од дома, но некаде таму, тоа е решение кое има само смисла.

Потребата за повисока цел. Поради ова, одењето заради заминување не е решение. Ако го напуштите Балканот незадоволен од животот и се што се случува, веројатно ќе завршите понезадоволни таму некаде далеку. Ќе се смени контекстот, ќе се решат основните егзистенцијални проблеми, но сите тие проблеми што ги носите длабоко во себе само ќе се влошат. Затоа е неопходно да има повисока цел на вашето заминување, а не само желба да ги измиете садовите некаде и да живеете од тоа. Треба да имате идеја која ќе ве води низ сите тие тешки моменти.

Една од тие идеи е дека заминувањето е всушност борба за генерацијата што доаѓа по тебе . Велат дека втората генерација е таа која ги ужива сите благодети на новата средина. Тие растат и се формираат во истото, немаат сладок акцент што го носат од далеку и спремни се да ги искористат таму каде што се за свое добро. Тие немаат проблем со социјалната интеграција што ве кочи, гледаат само можности (кои можат да бидат и добри и лоши). Ова е благороден потфат, но многу често преголема жртва за нешто што можеби нема да се случи ни за 15 или 20 години.

Друга идеја е кариера . Објективно, постојат граници на тоа што можете професионално да го работите на Балканот, ако не сте во ИТ светот и не е важно каде сте. 10 луѓе од моето основно училиште сега се надвор од државата. Тие се доктори на науки, се занимаваат со енкрипција, изградба на производствени погони и дизајн на чипови, а во Србија нема многу простор за нив. Низ сите овие проблеми минуваат, но се условени и од поканата да бидат таму каде што се и немаат многу избор. Сепак, за луѓето кои се на ова ниво, кариерата е повеќе цел бидејќи се желни да се докажат и тогаш професијата им дава визија која ги држи таму каде што се.

Добрата работа е да се гледаат работите од страна. Се разбира, работите обично не се црни или бели и има предности за двете страни. Но, уште еднаш ќе напоменам – заминувањето не е решение. Добро е да отидете и да видите, да искусите некои други работи и да се ставите на тест – споредете се со остатокот од светот. Вистина е и дека светот се менува и дека патувањата ќе бидат почести, а идејата за живеење на едно место сè помалку е застапена (позната и како хипермобилност ).

Исто така, не е страшно да се вратиш . Искористете ја поголемата земја, учете, поврзете се со оние кои можат да ви помогнат во иднина, но не срамете се да се вратите и да живеете блиску со оние што ги сакате. Ова е една од примарните потреби и многу легитимна причина за враќање. Со годините сфаќате дека работите немаат вредност, а луѓето имаат ограничен животен век и дека треба да им се даде време додека тоа е можно.

Луѓето се плашат да се вратат затоа што гледаат само лоши работи, на ист начин кога гледаат само добри работи таму на другата страна од светот. Кога реалноста ќе се изедначи, одлучуваат емоциите. На крајот, сите ние потајно сакаме да оставиме трага зад себе, а тоа е многу полесно да го направиш онаму каде што си пораснал и каде што луѓето зборуваат ист јазик; каде што можете да се изразите на начин на кој сте навикнати и на начин кој најмногу ви одговара.
Сигурно премногу ја романтизирам реалноста, но верувам дека тоа ќе биде причината за моето враќање кога ќе се случи. Тешко е да се биде херој на туѓа улица. Далеку од тоа дека е невозможно, но некако верувам дека значи многу повеќе кога го правите тоа каде што ве познаваат и каде што е многу помалку очекувано“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *