May 16, 2024

Сопственичката на замокот Нокдери била иселена откако одбила да ја плати сметката, која е поради камата и парична казна од 30.000 фунти. Сега ова е прекрасна зграда на пазарот на недвижности со почетна цена од 1,25 милиони фунти.

Knockers, на западниот брег на Шкотска, се дизајнирани од архитектот Александар Грик Томсон и се на А-листата, главно поради нивниот украсен и богато опремен ентериер, кој се смета за еден од најдобрите во земјата.

Претходниот сопственик на викторијанска вила во близина на селото Коув, во Данбартоншир, беше 72-годишната Маријан ван Овервел, која банкротирала откако постојано одбила да ја плати сметката во врска со бизнисот што го водела во 1990-тите, кога била се занимава со производство на свадбена облека.

Нејзиното постојано одбивање да го плати долгот ја зголеми сумата на 30.000 фунти, по што беше назначен стечаен управник да ја преземе контролата врз нејзиниот имот, но Ван Овервел се бореше со постојани обиди да ја исели, да ја продаде вилата за да и бидат исплатени доверителите.

Откако банкротирала во 2000 година поради неплатени такси, Ван Овервел ја префрлила сопственоста на Нокдери на нејзиниот брат Џорџ Амил и продолжила да живее таму со него и неговото семејство.

Минатото лето нивната правна битка заврши пред највисокиот суд во Шкотска, кога беше одбиено нивното барање против декретот со кој се наложуваше сите да го напуштат својот имот. Тие беа иселени во март.

Вилата, изградена во средината на 19 век, се наоѓа над езерото Лох Лонг, а се продава преку агенцијата за недвижности Strutt & Parker Shepherd Geodete.

Со шест спални соби, четири соби за прием и мноштво оригинални карактеристики, вклучувајќи уникатни внатрешни галерии, камини, витраж, украси од камен, дрвени облоги… сепак потенцијалните купувачи се предупредени дека имотот има потреба од „обемни надградби и реновирање“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *