May 16, 2024

Клајв Веринг се сеќава на своето минато до моментот на фаталниот вирус кој беше пред 37 години. Речиси 40 години, неговото сеќавање е ограничено на само 7 до 30 секунди. Овој случај е единствен во медицината, а ова е приказната на Клајв.

Амнезијата е состојба на губење на свеста која може да настане по тешка сообраќајна несреќа, траума или болест.
Клајв Веринг (84) ја има најлошата форма на амнезија досега, со која живеел 37 години. Неговото сеќавање трае малку подолго отколку на рипка. Додека нејзината меморија е само 3 секунди, онаа на Клајв е 7 секунди.

Веринг беше пијанист, музичар, диригент, композитор и професионален тенор во Вестминстерската катедрала . Во далечната 1985 година имал силен вирус и малкумина мислеле дека ќе го преживее. Сите беа зачудени што Клајв успеа да ја победи болеста која го нападна неговиот централен нервен систем.

Би било поправилно да се каже дека Клајв ја доби војната , но изгуби многу битки. Последица на вирусот била амнезија, така што неговата меморија е генерално ограничена на околу 7 секунди, а најмногу на 30 секунди. Психологијата и медицината не паметат ваков случај, поради што неговата амнезија се нарекува „30 секунди Клајв“.

Норинг се сеќава на некои детали од неговото минато од пред речиси 40 години. Се сеќава и на музика и свири на клавир, но не може да ја следи самата музика бидејќи не разбира кога почнал да ја свири мелодијата или кога ја завршил композицијата. Кога во собата влегува неговата сопруга Дебра, бидејќи заборава кога излегла, и се радува како да ја гледа првпат во животот.

Никогаш не сум видел ниту еднаш никој. Единствената личност што ја познавам цел живот е мојата сопруга Дебра. Никогаш во животот не сум отишол на лекар , ниту сум бил болен. Единствено што знам е дека ја познавам Дебра иако не знам каде ја видов првпат. Знам и да свирам, но нотите не ги знам. Ми велат дека имам деца и сестра, но никогаш не сум ги видел – е мислењето на овој човек.

Неговата свест е исклучиво ограничена на сегашниот момент. Тоа трае најмногу 30 секунди, но најчесто е само 7. Неговата мисла трае една реченица. Ако реченицата е подолга, заборава на почетокот. Тој никогаш не се сеќава на ништо. За него тој постои само овде и сега, ме препознава мене и музиката .

Тоа е целиот негов живот. Ако излезе од својата куќа, тоа ќе беше исто како да излезе од вселенски брод во непознат простор. Тој никогаш не би го препознал патот до дома – објаснува таа, која и покрај тоа се обидува постојано да разговара со него со надеж дека еден ден сеќавањето за чудо ќе му се врати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *