May 23, 2024

Научете ги децата да бидат среќни. Направете го тоа, не само со зборови, туку и со личен пример…
Научете ги вашите деца дека среќата не значи дека имаат: соба, место, било што… Научете ги децата дека Вистинската среќа е во самите нив. Научете ги дека самите се доволни за себе.

Научете ги вашите деца дека неуспехот е само фикција… Дека секој обид е успех и дека секое достигнување води до победа и дека малата победа не е ништо помалку чесна од големата победа.

Научете ги вашите деца дека се поврзани со вас во животот, дека се едно со сите луѓе и дека никогаш да не се одвојуваат од Бога.

Научете ги вашите деца да го ценат животот во време на неверојатно изобилство… Нека бидат благодарни што живеат во земја со умерена клима, без торнада, вулкани и разорни земјотреси…

Научете го вашето дете да знае дека на овој свет има се за секого и дека треба да се подели на „еднакви делови“ …
Научете ги вашите деца дека можат да добијат што сакаат, освен ако тоа не е недостојно или неостварливо.

… Дека не мора да се натпреваруваат со другите за нешто и дека Божјиот благослов вреди сè …
Научете го вашето дете дека не мора секогаш да биде во право и дека е секогаш убав во Божји очи.

Научете ги децата дека последицата и казната не се исти и дека Бог никого не осудува.
Научете ги вашите деца дека Љубовта е најголемиот подарок што можат да му го дадат некому на овој свет.

Научете ги вашите деца дека да се биде посебен не значи да се биде подобар и тоа значи едноставно да се биде различен…

И конечно: научете се себеси дека сè што правите сега ќе влијае на вашите деца.
И како што живеете сега – тие ќе живеат така утре, бидејќи јаболко никогаш не паѓа далеку од дрвото …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *