June 19, 2024

Доброто родителство е сложен процес на кој секој родител мора да посвети многу внимание. Дали твоите родители беа ревносни во тоа? Научете од 10 безбедни знаци кои откриваат дека сте добро воспитана личност:

Прво. Знаете дека трпението е доблест. Не треба да добивате сè во моментов. Свесни сте колку е точна изреката „ттрпение спасение“. Возрасните чии родители не ги на научиле трпение во јавност можат да се однесуваат полошо од добро воспитано тригодишно дете. На пример, кога треба да го чекаат својот ред во продавницата, а тие се туркаат преку ред.

Секогаш мислите на другите. Додека разговарате со другите во кругот на луѓе, се движите така што личноста зад вас може да се придружи во кругот и да разговара. Не ги прекинувате другите и не зборувате без пауза повеќе од две минути.

Свесни сте за вашата околина. Кога ќе излезете од паркингот и ќе видите дека некој го чека вашето паркинг место, брзате да го ослободите местото што е можно побрзо.

Кажувате „те молам“ и „благодарам“. Нема оправдување за грубоста за секое дете. Експертите посочуваат дека родителите мора да бидат свесни за разликата помеѓу срамежливоста и грубоста и да престанат да им се оправдуваат на грубите деца. Детето мора да научи да кажува „те молам“ и „благодарам“ без да биде предупредено од родителот.

Не барате други луѓе да ја докажат вашата вредност. Слабо образованите луѓе прават добри работи само за да се фалат со тоа. Добро воспитаните луѓе ќе помогнат некому без да се фалат со тоа. Нивната желба е да помогнат, а не да привлекуваат внимание.

Секогаш станувате на постара личност или трудница . Во јавниот превоз или чекалната знаете дека е пристојно да го понудите вашето место на постара личност или трудница. И вие секогаш тоа го правите.

Не им отежнувате на другите да си ја вршат работата. Во продавница сте и решивте дека сè уште не ви треба нешто што сте го земале? Ќе го вратиш тој предмет на своето место, а не некаде попатно каде што ти е најзгодно.

Вие сте сочувствителни. Тоа значи дека можете да се ставите во кожата на другите луѓе. Емпатијата бара и имагинација и морална цврстина што му дава на човекот способност да се самоиспита и да ја процени сопствената улога во дадена ситуација.

Ги почитувате постарите. На постарите од вас им се обраќате со „вие“ и со „госпоѓо“ или „господине“. Тоа треба да биде дел од основниот бонтон, но многу луѓе го пропуштаат.

Знаете да ја признаете сопствената грешка. И знаеш кога не си во право. И знаеш мирно да се согласиш со другите без да се расправаш. Ќе ја признаете сопствената грешка и ќе се смеете на неа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *