July 18, 2024

Мајка на три деца откри дека нејзиното семејство се навикнало да купува тоалетна хартија и она што го користат како алтернатива.

Кога одите во шопинг на неделно ниво, многу е веројатно дека во вашата потрошувачка кошница ќе најдете и големо пакување тоалетна хартија. На крајот, кога парите ќе ти излезат од паричникот и ќе ти ја достават сметката, сфаќаш дека си дал околу 500 денари за нешто што ќе го пуштиш низ вода.

Ако го помножите тоа со бројот на вашите купувања во текот на месецот или целата година, наскоро ќе дознаете дека големи суми од вашите пари одат директно и неповратно во ѓубрето. Една мајка решила да стави крај на ваквото расипничко однесување, а ние ви откриваме како и колку успева да заштеди.

Имено, Канаѓанката Амбер Ален е Јутјуберка и инфлуенсер која споделува совети со своите придружници за одговорен и одржлив начин на живот. Во едно од нејзините најпопуларни видеа, таа на своите гледачи им објасни зошто решила да престане да купува тоалетна хартија и како успеала да најде замена за овој хигиенски производ.

Таа истакна дека во еден момент нејзиното семејство паднало во огромни долгови. Во таа ситуација, нејзиниот сопруг и таа морале да смислат како да преживеат како петчлено семејство, па се откажале од се што не им треба. Почнале да се хранат поекономично, но сепак здраво, престанале да купуваат облека и избегнале какви било трошоци кои не биле неопходни.

Генијалноста дојде од потреба. Амбер еден ден се сети дека со користење на тоалетна хартија буквално ги фрла своите ограничени средства во одводот, па решила да бара предлози за поевтини и поодржливи алтернативи. Тогаш, пред повеќе од 5 години, бројот на луѓе кои се занимаваа со оваа тема беше мал, па таа послуша само неколку совети кои успеа да ги најде и почна да прави тоалетна хартија за повеќекратна употреба од истрошена и оштетена облека, како и од парчиња.кои повеќе не и се допаѓаат. Еве како таа го опиша тоа:

Така, наместо тоалетна хартија, почнавме да користиме платнени марамчиња. Меѓу другото, затоа што сфативме дека буквално фрламе пари во одводот. Во тоа име исеков стари алишта, некои кои веќе не ми се допаѓаат, некои веќе истрошени и полни со дупки. Точно, постепено сфатив дека марамчињата направени од ткаенина имаат еден недостаток, а тоа е што многу брзо се трошат од триење и честото перење. За среќа, открив дека тенкото фланелно ќебе е многу подобро решение.

Вели дека има навика да оди во продавници за користена облека и да ги купува сите фланелни ќебиња во продавницата кога организираат распоред или нудат специјални попусти. Сечените крпи на почетокот ги сошила по рабовите, но сфатила дека и треба многу време, па престанала да го прави тоа, бидејќи како што вели, не и пречи сечењето на ткаенината.

Простор за уште поголема заштеда. После тоа дознала дека и фланелот се продава по мерка, па почнала на големо да набавува материјал за нејзините тоалетни марамчиња, што уште повеќе се исплатело. Самата Амбер вели дека на овој начин за 5 години успеала да заштеди околу 1.500 долари. Сепак, таа забележува дека нејзиното семејство се уште купува тоалетна хартија, но дека е наменета исклучиво за гости. Што се однесува до одржувањето на хигиената на тоалетните марамчиња, Амбер го советува следново:

По употреба, валканите марамчиња ги ставаме во посебна корпа, и ги миеме секој втор ден. Секако, ги одвојуваме од облеката што ја носиме, а се перат посебно.

Кризно решение. Во не така далечното минато, сите сме сведоци на непријатни сцени на грабежи и недостиг на тоалетна хартија во малопродажните места . Историјата покажа дека во ситуации на криза и неизвесност луѓето во состојба на паника посегнуваат по набавка на основните прехранбени производи.

Во екот на пандемијата, тоалетната хартија беше една од тие потреби. Се случувало да задоцниш да те пречека опустошена полица од едната и полна количка од другата, од која никнале неколку пакувања тоалетна хартија. Би се рекло дека во овие времиња на масовен раст на сите цени, решението што го нуди Amber вреди злато!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *