May 16, 2024

Се вели дека еврејските мајки се најомилени. Децата ги обожаваат, а како не би било така, кога имаат таков систем на образование.

Ви пренесуваме 5 начини на воспитување еврејски мајки кои ги прават најомилени меѓу нивните генерации:
„Тоа е само дете“. На еврејските деца им е дозволено да прават сè: да јадат со валкани раце, да бојадисуваат маси и мебел, да допираат ѕидови со валкани раце. За мајките Евреи нема ништо поважно од нивните деца – на децата им е дозволено да прават се.

Израелското семејство е вистински рај за децата: тие можат да ја земат најновата играчка, да расфрлаат хартии наоколу, да викаат со сета своја сила. Никој не ги обвинува.
Филозофијата на еврејската мајка е: ако не во детството, кога детето ќе живее слободно и безгрижно.

“Секако дека може. Се е можно!” Мајката Еврејка верува дека нејзина света должност е да му купи на детето сè што ќе посака. Нема шанси да му одбие нешто на своето дете. Ако детето сака слатки, мајката може да му купи килограм па и две! Дури и ако детето е алергично на слатки, дури и ако има кариес, дури и ако има 10 килограми исти слатки дома ….Народот на Израел цврсто верува дека мајката која одбива да му купи на своето дете она што го сака не е достојна да се нарекува мајка.

„Ти си најдобрата мајка…“ Сите мајки Еврејки живеат во апсолутно верување дека нивното дете е најталентираното, најубавото и најдоброто. И што е најважно, тие никогаш не забораваат да им го кажат на своите потомци неколку пати на ден.

Веројатно знаете дека самодовербата на овие деца е на самиот врв. А што е со грешките? Па, ако се направат грешки – тоа е нормално, бидејќи децата грешат. Ако детето насликало чист ѕид со боја, мама само ќе каже „колку убаво го направи тоа, злато мое!“

„Можам сам да го направам тоа“. Можеби ќе се изненадите кога ќе видите тригодишно дете во Израел како се обидува да исече месо со нож. Еврејските мајки ја поттикнуваат иницијативата на своите деца, нивната независност. Можеби ова е нормално, бидејќи мајките Еврејки имаат само три месеци породилно отсуство. После тоа, детето се испраќа во јасли или кај бабата. Но, еврејските мајки никогаш нема да брзаат да го одвикнат своето бебе од цицање или пелени.

Мирни се и не обрнуваат внимание. Во Израел не е прифатено да се навредува дете, а камоли да се казнува. Ако викате на дете, може да добиете „предупредување“ од случаен минувач или социјалната служба да ви тропне на врата. Затоа што, во Израел, тоа се смета за потиснување на личноста на детето.

Ако не сакате јавноста да ве осудува, наоружајте се со силни нерви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *