February 23, 2024

Преплавени сме од идеите на мајките блогерки, но овој совет несомнено е важен за слушање

Родителството е едно од најубавите животни искуства, но несомнено најтешко – кога ќе се роди бебе , со него не добиваме упатства како да се однесуваме во различни ситуации. Секој има свој став, различно искуство, верување, а ширењето на социјалните мрежи ни донесе притисок со кој претходните генерации не се сретнале.

Со притисокот и сликата на идеалното семејство што ни доаѓа од социјалните мрежи, дојдоа неколку нови совети и правила, кои понекогаш тешко се постигнуваат и одлучуваат што е најдоброто нешто што можеме да го направиме за нашите деца.

Една од популарните мајки блогерки, жената по име Пети , сè уште им го даваше на своите следбеници можеби најдобриот совет. Како што истакна таа, најважното нешто што можеме да го направиме за нашето дете е да се однесуваме онака како што очекуваме тоа да се однесува.

Пред се, ние мора да бидеме такви луѓе што би сакале да станат наши деца. Таа секогаш повеќе ќе ги имитира нашите дела отколку што ќе ги слуша нашите зборови – истакнува Пети.

Како што истакна таа, од клучно значење е да се внимава како поединецот се однесува кон другите: тоа што сме нежни и нежни кон детето не значи многу ако сме груби, безобразни, арогантни, кон луѓето околу нас. .

Додека им кажуваме на нашите деца да се грижат за туѓите чувства, како се однесуваме кон другите? Не се работи само за односот кон децата и меѓу сопружниците, туку важно е и како се однесуваме кон случајните минувачи, работници во продавниците, како им се обраќаме на другите возачи во сообраќајот додека децата се со нас во автомобилот, какви коментари испраќаме кон колеги или газда и сл – пишува Пети. – Можеме да им кажеме на децата да бидат љубезни, но дали сме и љубезни кога мислиме дека не гледаат во нас?

Таа напомена дека премногу време се посветува на некои, точно е, многу големи теми, а овие „помалите“ често се занемаруваат.

Најдлабоките прашања во однос на родителството се дали да се удре дете, да му се вика, да се користи платнена или пелени за еднократна употреба, да се дои или да се дава вештачко млеко, каков е нашиот став за пцуењето и голотијата, дали децата смеат да јадат слатки…

Родителството, сепак , тоа подразбира постојана работа на себе и промени во оние делови од личноста кои бараат работа и напредок и само тоа на воспитување на децата и нивно насочување кон она што веруваме дека е точно во нашите срца – вели Пети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *