May 23, 2024

Ако вашите деца одбиваат да ве слушаат, еве што да направите.
На детето треба да му се даде што е можно повеќе слобода и можности да донесува одлуки – прилично популарна модерна мантра на детските психолози.

Очигледно ова го прави детето поодлучно, одговорно и независно. Но, овој медал има и друга страна.

Мила. 3 години.Девојка од добро семејство неодамна покажа полошо однесување. Покрај тоа, мама и тато забележале дека девојчето почнало систематски да трепка со очите и дека таа периодично уринирала во кревет навечер. Иако таа ги немала овие проблеми цела ноќ пред да се намокри.„Родителите ја однеле ќерката на специјалист: невролог, остеопат. Резултатот е нула. Мама и тато се разумни луѓе. За време на средба со психолог, тие зборуваа дека се обидуваат сами да не вршат притисок на ќерката, во конфликтна ситуација претпочитаат да преговараат со неа. Но, нападите се случуваат со завидна упорност: „ Тргни се одовде! Не, дојди овде! Сама го сакам! Помош јас сега!” Нема доследност или логика, само неконтролирани емоции.

Таа обично гледа цртани филмови навечер.Пред да го вклучиме компјутерот, се согласуваме со неа дека може да се гледа само два цртани, а потоа таа да спие, бидејќи гледањето многу цртани е штетно.Мила се согласува, но кога вториот ќе заврши почнуваме да ја „ одвојуваме од екранот“, започнува хистеријата. И ништо не помага, ниту убедувањето, ниту префрлањето на вниманието, ниту техниката „очи во очи“.

Коста 9 години. Ученикот во трето одделение, Коста навистина не сакал да учи уште од првиот училишен ден. Поради тоа мајката до крајот на трето одделение била на работ на нервен слом и се од тоа што морала да го тера да си ја заврши домашната задача.

Зад куп докажани техники на детска мотивација, преговори, будење во вистинско време – Нема резултати. Во станот на момчето секој ден се случува истото сценарио: „ Се сеќавате ли како се договоривме? Точно во 4 часот треба да седнете на вашето биро и да ја завршите домашната задача?“Тој се согласува. Но, кога ќе дојде време да го „загрее столчето“, момчето има многу причини да не си ја заврши домашната задача: или пие вода, или е гладен, го боли главата итн. Мајка му од очај почнува да набројува колку е корисно учењето, како нема да постигне ништо во животот ако не заврши училиште итн. Крајот на вечерта е секогаш ист: момчето плаче на масата, мајката се обидува да се смири … И двајцата тивко се мразат еден со друг поради оваа околност.

Никола. 14 години Мама не негира дека момчето е зависно од компјутери, како и повеќето негови врсници денес. Мајката ма не се осмелува да преземе драстични мерки: преземањето или кршењето на телефонот е премногу. Затоа, таа претпочита да преговара со момчето: сè треба да биде умерено. Треба да си ја заврши домашната задача, а потоа може да игра час и половина. Никој не му забранува да разговара на социјалните мрежи половина час пред спиење. “Неодамна станав ноќе за во бањата, а тој во полн ек го гледа видеото во спалната соба. Излезе дека тоа е правило кое се повторува. И постојано се прашувам зошто не може да стане на училиште наутро. Му велам него, „ Се договоривме како возрасни. Како можеш да се однесуваш толку неодговорно?„И тој почнува да се лути и да се расправа“.

Како да се реши овој проблем? Што имаат заедничко овие три ситуации? Зборот: „ Ајде да се договориме“ и лагите на родителите. На крајот на краиштата, мајките и татковците секогаш лажат кога зборуваат за договор. Може ли тригодишната Мила сама да одлучи нешто? Ова е илузија: „ Ајде да легнеме заедно… Дали се согласувате?“ Мила не одлучи дека ќе бидат доволни два цртани, туку нејзиниот татко. Всушност, детето не може да одлучи ништо. Но, тоа е претставено од родителите како да е заедничка одговорност: ќерки и татковци. Детето ја чувствува оваа недоследност во филозофијата на родителите. Оттука и протестот против неправедно доделените обврски и невротични манифестации во полн сјај.

Коста исто така се чувствува измамен кога велат: „ Ајде да се договориме!“ Мама може да му даде целосна слобода и можност да биде одговорен за лошото учење на час или да ја зајакне контролата. Изборот е на мајката, но детето мора да знае во какво „ сценарио “ е и да се прилагоди на ситуацијата.

Никола е во истото „минско поле“ на педагогијата под угнетување: „Ајде да се договориме.“ Родителите под овој слоган едноставно ги изразија своите желби за неговата интеракција со виртуелниот свет. го кара и за прекршување на „ непотпишаниот договор“. Како резултат на таквите недоследности, момчето чувствува хронично незадоволство од неговите родители.

Како да го направите тоа правилно? Штом мајките и татковците на хероите на нашата приказна, по совет на психолозите, престанаа да играат демократи, ситуацијата се подобри. Откако ја претстави фразата на нејзините родители „Вака ќе биде…“, Мила престана да има тикови.

Мајката на Коста реши да не се меша во неговите студии и му даде можност на својот син да почувствува за себе што значи училиште и лоша оценка. Инаку, момчето по неколку месеци ја сфатило својата лична одговорност, па почнало да учи.Домашната работа ја правел сам и без приговори.

Мајката на Никола не дозволила ситуацијата сама да се расплетува, туку во 22 часот почнала да му го зема телефонот на синот и да му враќа дури наутро. Никола се противел, но ги прифатил „ правилата на игра“. Но, барем доволно спие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *