May 16, 2024

Французинката Жан Луиз Калман ја достигна најдлабоката возраст!

Официјално, Французинката Жан Луиз Калман живеела најдолго на светот, а тоа е докажано со документи. Родена е на 21 февруари 1875 година, а починала на 4 август 1997 година. Живеела точно 122 години и 164 дена , без поголеми болести, а била прилично жива старица, висока 150 сантиметри и тешка само 45 килограми. Сакаше да се фали дека никогаш не била болна.

Таа е родена во богато семејство во Арл, Прованса: нејзиниот татко бил бродоградител, а нејзината мајка од семејството на мелничари. Сите членови на нејзиното семејство биле долговечни. Мајката живеела 86, таткото 93, а братот 97 години.

Имала удобно детство, завршила училиште на 16 години, научила да слика и да свири клавир. Таа рече дека станувала во осум часот, пие кафе со млеко или топло чоколадо за појадок, а татко и ќе ја земе напладне за да руча дома.

За време на бракот не морала да го менува презимето бидејќи се омажила за братучед Фернандо Николас Клемент. Жан тогаш имаше 21 година и не се грижеше многу. Живеела со сопругот во голем стан над семејната продавница, водела удобен живот и за неа се грижеле слугите. Возела велосипед, пливала, играла тенис и свирела музика со пријателите.

Таа го родила своето единствено дете, ќерката Ивон, на 19 јануари 1898 година. За жал , нејзината ќерка починала од туберкулоза на нејзиниот 36-ти роденден, а Жан го одгледала нејзиниот син Фредерик, кој загинал во сообраќајна несреќа во 1963 година.

Бидејќи повеќе немала блиски роднини, на 90-годишна возраст, во 1965 година, потпишала договор за доживотна издршка со адвокатот Андре Франсоа Рафраја. Според договорот, нејзиниот стан ќе припадне на Андре по нејзината смрт, а тој за возврат секој месец ќе и плаќа по 2.500 франци.

Адвокатот Рафраје починал во 1995 година, а дотогаш Жан од него добила повеќе од двојно поголема вредност од станот. Неговото семејство морало да продолжи да ги исполнува сите услови од договорот до нејзината смрт.

Жан рече дека само еднаш имала конјунктивитис и дека цел живот се негувала со маслиново масло. Почнала да пуши цигари кога се омажила и продолжила да пуши до 117 година . Возела велосипед до својата 100 година, а потоа го скршила зглобот. Таа многу брзо закрепна и можеше повторно да оди.

Таа живеела самостојно до 110-годишна возраст, а потоа се преселила во дом за стари лица. Секој ден барала да ја разбудат во 6.45 часот. Таа го започнувала денот со молитва на нејзиниот прозорец. Му се заблагодари на Бога што е жива и дека денот е убав. Понекогаш гласно прашуваше зошто е толку долговечна и зошто е единствената жива во нејзиното семејство. Наутро таа вежбала гимнастика додека слушала класична музика на Вокмен. Знаела да прави и вежби за раце и нозе во фотелја. Негувателките забележале дека таа се движи побрзо од луѓето помлади од нејзините години.

Нејзиниот појадок беше скромен. Ќе пиеше кафе со млеко и ќе јадеше тост. Таа сакаше варено говедско месо, но не и риба. Таа имала десерт со секој оброк и секој ден правела овошна салата од банани и портокали. После секој оброк таа пушеше по една цигара и јадеше порта.

Уживаше во чоколадо и црните задоволства секогаш мораше да бидат во нејзината соба. Таа јадеше и до килограм чоколадо неделно. Таа спиеше два часа попладне, а потоа ги посетуваше соседите од домот. Вечерта сакала да слуша музика бидејќи повеќе не можела да решава крстозбори, кои и биле омилена забава. Ќе пушеше уште една цигара пред спиење. Тимот лекари кои го следеа нејзиното здравје и го дадоа прекарот – „Тешко колаче“.

Таа ненадејно починала, а причината за смртта останала непозната. Лекарите рекле дека таа е во добра здравствена состојба, освен што станала целосно слепа и глува еден месец пред смртта. Тие велат дека луѓето во Франција се сеќаваат на таа година во 1997 година по смртта на принцезата Дијана, Мајка Тереза ​​и Жан Луиз Калман.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *