May 16, 2024

Иако никој не сака да биде изложен на голем притисок, ваквите напнати ситуации на работа најдобро покажуваат колку можете да се потпрете на некого и колку тој е професионален.

За разлика од брзото дејствување, има и навики кои според бонтон познавачите на работа ќе ни покажат како непрофесионални, па еве неколку примери:

Носење лични проблеми на работното место. Вашите приватни проблеми никогаш не ги носете на работа бидејќи, не само што на колегите ќе им здосади постојано да слушаат за нив, туку и во канцеларијата ќе почнат да кружат разни гласини кои можат да влијаат на вашата позиција.

Одложување. Точноста е восхитувачка особина, а претпоставените секогаш претпочитаат да видат некој кој доаѓа порано да се подготви од оние кои секогаш доцнат неколку минути .

Ароганција. На работа треба да бидете скромни и приземни, притоа да го одржувате својот став. Ако постојано се фалите со своите достигнувања, колегите порано или подоцна ќе ви замерат.

Неспособност за тимска работа. Секоја фирма сака луѓе кои можат да се прилагодат на која било средина и ефективно да се координираат со другите луѓе; оние кои не можат да го направат тоа се сметаат за полоши работници.

Неред. Не само што не се ценат, туку нередот и неуредноста се показатели за непрофесионалност, додека чистото и добро организирано биро или канцеларија може јасно да покаже дека си си поставил цели што сакаш да ги исполниш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *