April 18, 2024

Мислењата на луѓето се сосема различни. Наизглед едноставното прашање на која страна се врти коњот од видеото објавено на Тик Ток, тотално ги подели луѓето и предизвика вистинско лудило на социјалните мрежи.

Оваа оптичка илузија собра повеќе од 6 милиони прегледи, а одговорите на луѓето се сосема различни.

Иако нема научни докази за да се потврди дека коњот дефинитивно се врти налево или надесно, повеќето имаат тенденција да мислат дека се врти во насока на стрелките на часовникот.

Има неколку такви илузии, а експертите од „WhatPsychologyIs“ објаснуваат дека „поради недостаток на визуелни знаци за длабочината на сликата, дводимензионалната фигура може да се види од две различни перспективи“. Оваа промена на два типа на перцепција се нарекува бистабилна перцепција.

Сепак, иако науката вели дека секој може да го види коњот како ротира десно и лево, многумина на мрежите се уште се збунети бидејќи оваа „втора перцепција“ ги избегнува“.

„Можам само да видам дека врти лево. господе “, напиша еден коментатор, додека друг откри дека има „супермоќи“…
„Можам да контролирам во која насока се движи“, напиша тој алудирајќи на тоа дека ако сака да го види како се ротира налево, така работи“

Други тврдат дека ги „криват“ очите за да видат во која насока се движи, додека многумина сугерираат дека предната и задната половина на коњот всушност се ротираат одделно една од друга…

Што мислиш? На која страна се врти коњот?

Можете да ги оставите вашите одговори во коментари.

Да го погледнете видеото со оптичка илузија кликнете ТУКА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *