July 18, 2024

Иако ова момче е родено во 26-та недела од бременоста, не само што успеа да преживее, туку заврши и престижни училишта, а еве што прави сега.

Маркус Мозли е роден во 95 година. години во 26-та недела од бременоста и првите неколку месеци ги поминал на одделението за интензивна нега за предвремено родени бебиња , бидејќи бил на работ на преживување.

За среќа, Мозли набрзо ја доби посакуваната тежина и напредуваше како и сите други деца.
Како дете имал желба да стане лекар , а 27 години подоцна му се исполнила желбата.

Маркус завршил медицинско училиште и сака специјализација во идентична област која му го спасила животот. Неговата мајка никогаш нема да ги заборави првите денови по неговото раѓање, кога прогнозата на лекарот беше прилично лоша.

Лекарите ми рекоа дека шансите да преживее се мали, секогаш кажуваа во проценти. Шансите да останат слепи доживотно биле 80-90%, додека имало 90% шанси за доцнење во развојот. Тешко беше и да се слуша. Сфатив дека и подоцна постои можност нешто да пропушти бидејќи не може се да се предвиди со толку мало дете – се присетува мајка му Полин за „ Добро утро Америка “.

На 13-годишна возраст, Мозли се сретна со докторот Едмунд Ла Гама , шеф на неонатологија, за време на посетата на Медицинскиот центар Вестчестер.

Тогаш меѓу нив двајца се воспостави врска која Мозли ќе го доведе до една од најважните одлуки во неговиот живот.
Маркус се јави и рече дека е поранешен пациент на Регионалниот центар за неонатална интензивна нега, и дека сака да знае дали може да волонтира и да биде со нас во текот на летото – рече Ла Гама, која го покани. да им се придружат.

Следењето на д-р Ла Гејм и остатокот од тимот оставија посебен впечаток на Мозли, кој реши да се запише на медицина после училиште. После тоа лето, Ла Гама стана ментор на Мозли.
Маркус сега се подготвува да специјализира педијатрија во детската болница Морган Стенли во Њујорк.

Со нетрпение го очекувам почетокот на специјализацијата и можноста сега да се грижам за пациентите – рекол Мозли, додека неговиот ментор верува дека тој е вистинската личност за една ваква важна работа.

За таква работа неопходна е решителност – рече Ла Гама, кој додаде дека на Мозли веќе му нуди стипендија за понатамошна специјализација.

Погледнете го целото видео кое го обиколи светот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *