May 16, 2024

Аманда Вандерфорд влезе во Тако Бел за да јаде брза вечера. Не само што добила вкусен оброк, туку и прекрасна животна лекција.

Додека гледаше обидувајќи се да одлучи што да јаде, Аманда виде маж како излегува од тоалетот. Веднаш можела да заклучи дека е бездомник.

Носеше три торби. Во еден од нив имало ќебе – што укажувало дека тој нема кревет, па дури и перница за главата.
Еден вработен кој стоел зад шанкот му пришол и го прашал дали сака да седне. Додека мажот одеше до масата, Аманда здогледа како вработен го следи.

Потоа истиот вработен, Брендон Стивенсон, отиде на неговиот шалтер. Но, тоа не е крајот на приказната:
„Овој вработен со своите пари купуваше храна за бездомниците.

Додека јадеше, Аманда со голема почит гледаше во Брендон и бездомникот. Брендон покажа голема несебичност и сочувство кон човекот кој влезе во неговото работно место.

„Слушнав дека вработениот му поставил на човекот неколку прашања за него и тој објаснил дека како момче многу добро знаел како е да се биде гладен“.

Додека се подготвувал да го напушти ресторанот, бездомникот застанал и му се заблагодарил на Брендон за неговата добрина. Праша и дали ќе има слободни работни места.

„Вработениот потоа внимателно објасни како да се пријави за работа и рече дека, откако ќе аплицирате преку Интернет, компјутерите се достапни за сите во блиската библиотека. Беше подготвен да помогне без никакво двоумење. Токму тоа ни треба на овој свет. Повеќе луѓе како него. Повеќе луѓе кои се добри, не само затоа што мораат туку затоа што сакаат. Светот би бил многу подобар доколку сите беа несебични како овој вработен“.

Оваа приказна Аманда ја сподели со светот на Фејсбук. Новинарите подоцна дојдоа и разговараа со Брендон за средбата со бездомникот.

„Мојата баба Кели ме воспита да бидам таков и мислам дека треба да им помагам на луѓето кои се во лоша ситуација. Затоа се трудам да помогнам кога можам“.
Брендон беше голем благослов за тој сиромашниот човек. Тој направи навистина прекрасна работа.

Всушност, луѓето ширум светот му испраќале пораки, во кои му се заблагодарувале за добрината што ја покажал кон бездомниците. Група луѓе решиле да соберат пари и да му покажат колку се благодарни за тоа што го направил.

Еден човек го посетил Брендон на работа и му дал десетици мафини, додека менаџерот на локалниот хотел го поканил да остане кај нив бесплатно. Потоа друг човек му дал на Брендон 1.145 долари да си го поправи автомобилот.

Погледнете ја реакцијата на Брендон на сите подароци што ги добил бидејќи тој е прекрасна и добра личност подготвена да им помогне на оние на кои им е потребна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *