May 22, 2024

Јапонија лансираше огромна турбина во океанот со која ќе се обиде да ја искористи „неограничената“ енергија на морето. Длабоко под површината на морето се наоѓа извор на енергија кој не е како ниту еден друг.

За да го искористат тоа, јапонските научници конструираа огромна турбина која може да ги издржи најсилните океански струи за да го претвори протокот во речиси неограничено снабдување со електрична енергија.

Ishikawajima-Harima Heavy Industries, позната и како IHI Corporation, ја проучува оваа технологија повеќе од десет години, а во 2017 година стана партнер со Организацијата за развој на нова енергија и индустриска технологија (NEDO).

Експертите го завршија тестирањето на прототипот во февруари, кое траеше повеќе од три години. Прототипот тежок 330 тони го доби името Каиро, што може да се преведе како – океанска струја.

Kairju се состои од труп долг 20 метри, опкружен со пар цилиндри со слична големина, од кои секој содржи систем за производство на енергија со пропелери долги 11 метри. Кога е закотвена на дното на океанот, турбината може да бара најефикасна позиција за да генерира енергија од притисокот на океанските струи.

Тестирањето покажа дека оваа турбина може да ги генерира очекуваните 100 киловати стабилна енергија и компаниите сега планираат да го зголемат системот на цели 2 мегавати, што би можело да се најде на пазарот веќе во 2030-тите, пишува Блумберг.

Турбината беше тестирана во водите на југозападниот брег на Јапонија. Во комерцијалното производство, планот е да се инсталираат турбини во струјата Курошио, една од најсилните во светот, и да се пренесува енергија преку кабли на морското дно.

Јапонија во голема мера се потпира на увозот на фосилни горива. Со оглед на негативниот став на јавноста кон користењето на нуклеарната енергија по катастрофата во Фукушима во 2011 година, оваа земја се повеќе се обидува да се фокусира на користењето на обновливите извори на енергија.

Сепак, поради големите планински области и нејзината местоположба, Јапонија нема многу опции за поставување фарми со ветерници или полиња со соларни панели. Но, има многу работи – крајбрежни води и струја.

Имено, на исток има вител на Тихиот Океан. На местото каде што овој вител ја спојува Јапонија, се создава релативно силна струја наречена Курошио.

IHI проценува дека во случај на успешно „собирање“ енергија би можело да се произведат 205 гигавати електрична енергија, што практично би било доволно за голем дел од енергетските потреби на земјата, наведува Science Alert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *