June 16, 2024

Патријархот Павле не сакаше привилегии или скапи подароци , користеше јавен превоз, и секогаш сам се грижеше за својата облека, а за неговите чевли има интересна приказна што се слуша и денес.

Патријархот Павле, 44-от врховен водач на Српската православна црква, беше сакан од верниците ширум Балканот и почитуван дури и од верници од други религии. Од друга страна, тој возврати со добрина и благост, за што оние кои имаа можност да се сретнат ќе кажат дека е „небесно“. Оставени се многу анегдоти, а ова е една од нив.

Покојниот патријарх Павле беше надалеку познат по својата скромност. Не сакаше привилегии или скапи подароци, користеше јавен превоз и секогаш сам се грижеше за својата облека. Посебно интересна беше приказната што сè уште можете да ја слушнете од свештениците и монасите кои го познавале за чевлите на патријархот Павле.

Имено, иако носел скромна облека, патријархот Павле секогаш имал убави чевли – лесни, удобни и беспрекорно чисти. Ги „газеше по и преку“ Белград, дури и кога навлезе во некои сериозни години од својот живот, а главниот град ќе ви каже дека знаел да трча, особено кога требало да стигне со трамвај. Ги носеше 30 години, пишува Historical Entertainer.

Во една прилика, некој го прашал патријархот за неговите необични чевли. Да, тие се удобни, можам долго да шетам во нив – рече тој.
Каде ги купивте? Ех, купено! – Патријархот Павле замавна со раката како да става крај на разговорот.

Подоцна луѓе блиски до поглаварот на српската црква ја открија вистината за ова необично парче кожа. Всушност, станувало збор за женски чизми – патријархот ги нашол фрлени во близина на куќата на сестра му и гледајќи дека се стари, но сочувани, ги подигнал. После тоа, во својата мала работилница си ги поправил чевлите за себе.

Малкумина го знаат ова, но патријархот Павле веќе бил чевлар и често поправал, но и самиот си правел чевли. Во приказната се вели дека занаетот го научил чевлар во близина на Патријаршијата, но има и такви кои тврдат дека вештината ја стекнал во манастирот.

Но, знаел да поправа и да прави чевли, а после тоа, како што бил штедлив, мислел дека веќе нема потреба да купува чевли и со тоа да и „штети“ на црквата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *