July 18, 2024

Обидете се со методот смислен од психолози. Ако сте на јавно место, а детето почне да добива хистерија, можете да ги вознемирите луѓето околу вас.

Од друга страна, вие како родител може да ви биде многу непријатно, а често може да ве фати паника затоа што не знаете како да се однесувате во таква ситуација.

Психологот Нина Спенсер открива дека најдобро е да реагирате во тие моменти и да го смирите детето.
Се сеќавам дека бев на одмор со близнаците кои тогаш имаа 3 години. Тогаш имав проблем еден од нив да седи тивко на масата. Ќе врескаше, ќе трескаше по масата и секогаш се обидуваше да избега – објаснува таа.

Како мајка, вели таа, била очајна и се чудела зошто и се случува ова. Многу родители можат да се препознаат во оваа приказна, но поради лошото искуство Нина се обидела да го најде вистинското решение за својот проблем.

Одржување на смиреноста, создавање здрави навики, прифаќање дека децата секогаш ќе бидат деца, останувањето оптимисти дека таквата фаза едноставно ќе помине и ќе имате голема поддршка од околината – сето тоа се нејзините решенија кои можат да им помогнат на многу родители да ја преживеат оваа чувствителна фаза.

Таа исто така смислила „метод на хаос“ за да ги смири децата, но објаснила и што точно значи тоа.
Смирен. Создадете моменти на смиреност во текот на денот за да имате повеќе трпение и вие и вашето дете, како и да останете смирени кога ќе се случат овие моменти.

Навики. Кога сме под стрес и преоптоварени со обврски, однесувањето на нашите деца може да ни го отежне отколку што треба, па затоа е важно да создадеме навики кои можат да бидат многу корисни.
Прифаќање. Треба да имаме ниво на прифаќање дека децата ќе бидат деца, без разлика што очекуваме.

Оптимизам. Останете оптимисти и немојте да проектирате негативност на нашето дете од самиот почеток или да кажувате работи како „Знаев дека ќе направиш…“
Поддршка. Важно е да имате поддршка од околината да ве потсети да не ја губите присебноста.

Нина истакнува дека можеби најважното нешто што треба да се запамети е дека децата пред се деца. Затоа е најважно родителите да ги разберат потребите на своите деца и соодветно да ги приспособат нивните очекувања и граници.

Тоа не значи дека треба да толерирате лошо однесување, туку треба да ги земе предвид сите фактори кои се предизвикувачи на таквата состојба (дали е гладен, дали му се спие или не го сака местото каде што одите).

Пренасочувањето на вниманието на вашето дете на нешто друго може да биде корисно за избегнување непријатни ситуации.
Погрижете се она што им го дозволувате одеднаш (на пример, ако им дадете мобилен телефон и таблет) да биде конзистентно. Тоа значи дека следниот пат не можете да им забраните да го користат истото.

Викањето не е опција.Викањето на децата може само да предизвика уште поголем гнев кај нив, а психологот советува да не го практикувате тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *