May 16, 2024

Престанете да ја саботирате вашата среќа.

Дали мислите дека секој ден е ист? Одиш на работа каде што се уморуваш, одиш дома каде што правиш други задолженија, потоа легнуваш да спиеш, за повторно да станеш на работа наутро.

Веројатно од време на време станувате свесни за патот на кој сте западнале. Потоа се чувствувате незадоволни, размислувате за пропуштените можности и што најмногу би сакале сега, а тоа е неверојатно далеку од вас.

На крајот, се тешете со мислата дека животот е едноставно таков и дека човек не може да има се што ќе посака. Се согласувате со „славната несреќа“ бидејќи мислите дека е неизбежна, па продолжувате да „уживате“ во вашето секојдневие.

Иако повеќето луѓе сметаат дека е пожелен удобен начин на живот, вистината е дека тоа може негативно да влијае на самата личност. Опкружувајќи ги луѓето само со удобни, познати и предвидливи работи, тие всушност се враќаат наназад и се спречуваат себеси да напредуваат и да го постигнат она што навистина можат, доколку ги искористат своите целосни капацитети.

Таа пасивност, неможноста да се оттргне од удобноста и мирното секојдневие, многу често е предизвикана само од страв и несигурност.
Зоната на удобност е преку навики, воспоставени однесувања, заеднички обрасци на интеракција со исти или слични групи луѓе. Човек во зоната на удобност, од страв од неизвесен исход, одбива да прави работи што не ги правел претходно, а сакал.

Наместо да бара нова работа, човекот претпочита да ја работи работата во која не ужива, бидејќи се плаши од неуспех и ризикот што го носи промената на работното место. Исто така, уживајќи во зоната на удобност, човекот поминува време со познати луѓе кои не го сакаат, останува во врска во која не е среќен и живее живот каков што навистина никогаш не го посакувал.

Скокајќи од банџи, патувајќи во Африка, искрено изразувајќи се што му е при срце – човек во зоната на удобност гледа само на телевизија, додека потајно сака тоа да му се случи, но се убедува себеси дека тоа се само работи што се гледаат на екран .

Овој копнеж се потиснува во секунда со мисли за бројни лоши исходи до кои може да доведе чекорот кон остварување на желбата. Тие често се реални, но далеку од сигурни.

Секогаш кога некој накратко ќе ја напушти таа зона, се чувствува страв, несигурност и непријатност, што е сосема нормална појава. Меѓутоа, под тоа се чувствува латентно задоволство и копнеж да се повтори.
Излегувањето од зоната на удобност не мора да биде ризично и опасно, особено ако не претставува премногу чекор напред, радикална промена на животниот стил или повреда на блиски луѓе.

Најдобро решение е човек да се менува чекор по чекор. Поминувате се помалку време со луѓе кои не ги сакате, пред да дадете отказ, барате нова работа, пред да ја прекинете врската во која не уживате, обидете се да разговарате со партнерот и да ги решите проблемите.

Имајте на ум дека животот е само еден и единствено ваш. Сè што сакате, можете апсолутно да постигнете ако го постигнете правилно.
Разберете дека сè што сте направиле досега, начинот на кој го поминувате времето и животот со еден збор е само навика, а не некое магично место. Сфатете ја промената како предизвик, а не како целосен пресврт во животот.

Треба да бидете упорни во поместување на сопствените граници и менување на начинот на живот, бидејќи само така ќе ги проширите хоризонтите. Дури тогаш ќе ви се откријат нови, досега невидени можности, кои ќе започнат повторно да се развивате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *