July 21, 2024

Оваа приказна носи важни животни лекции! Не за џабе се вели дека како што мислиш, така ќе биде. Затоа, ако цврсто верувате дека нешто ќе биде навистина добро, тогаш тоа ќе се оствари! И оваа приказна е вистински пример!

Нашиот проблем секогаш изгледа како најголем и најтежок, иако луѓето од нашата околина можеби се соочуваат со многу поопасни работи. Но , дали некогаш сте размислувале да ја промените вашата перспектива?

Бидете свесни за вашите желби и надежи, не се откажувајте пред да започнете! Репликите кои следат ќе бидат голема поддршка во тоа!

Жената дојде во црква. Купила неколку свеќи, ги ставила на икони и се помолила за своето семејство. И остана само една свеќа. Сакала само да ја запали во близина на иконата која ја сметала за заштитничка и да се помоли на Бога да и ги исполни плановите.

Ја запалила свеќата, но веднаш изгаснала. Повторно ја запалила, се појави црн чад и свеќата повторно се изгасна. Жената упорно се обидувала да ја запали, потпирајќи се на пламенот на другите запалени свеќи. Но, резултатот беше ист. Свеќата тврдоглаво не се палеше.

Жената беше вознемирена. Таа седна на клупата на влезот со свеќа во раката и плачеше , мислејќи:
Господ ме натера да сфатам дека барам премногу. Направив нешто што Бог не сака да ги слуша моите молитви и молби. Откако се создаде црн чад, тоа значеше дека започна црна линија во мојот живот.

Свештеникот помина покрај неа и ја праша зошто плаче . Жената му ја раскажала својата приказна и повторно почнала да жали дека Бог повеќе не ја сака и не ја слуша. Свештеникот ја држеше нејзината свеќа во раката, погледна внимателно и рече:

Штотуку купивте неисправна свеќа. Види, има само мало парче фитил наместо фитил, за да не гори. Оди земи уште една свеќа и моли се со радост и надеж во твоето срце.
Оваа приказна можеби не изгледа како лекција, но грешите. Таа носи три многу важни пораки.

Наместо да седнете и да офкате, кога ќе наидете на некоја препрека, продолжете понатаму и решавајте ги работите! Тоа е единствениот пат за личен напредок!
Од друга страна, не дозволувајте вашите грешки да ве деморализираат, тие се дел од процесот на напредок. Благодарение на нив стекнувате нови знаења, но и самодоверба кога ќе успеете да ги исправите.

И третата порака од оваа приказна, можеби најважната – сменете ја вашата перспектива . Не ја следете оваа жена која се фокусираше на проблемот, туку следете го патот на свештеникот кој веднаш се фокусираше на решението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *