May 18, 2024

Тибетската медицина е стара 2500 години и се базира исклучиво на хербална медицина, а негов заштитник е Синиот медицински Буда. Тибетската медицина е една од најстарите во светот. Се развиваше во текот на многу векови, но беше значително под влијание на будизмот. Според неговите принципи, нашиот ум, поточно нашите мисли, го води телото кон здравје или болест.

Како и будизмот, тибетската медицина претпоставува дека болката може да се ублажи или излечи само со познавање на природата на болеста и нејзините причини. Затоа на тибетски дијагнозата вели ngozen што значи да се препознае или идентификува.

Овој древен лек поаѓа од тезата дека болеста и здравјето се резултат на рамнотежата на умот и телото, но и поврзаноста на човекот со светот и духовното во себе. Достигнувањата на тибетската медицина во дијагностиката далеку ја надминуваат дијагностиката на сите други лекови, вклучувајќи ги и современите. При дијагностицирање и лекување користи пулсна дијагностика, анализа на урината, но и набљудување на исхраната, употреба на хербални препарати, масажа, акупунктура и инхалација. Докажано е дека штом лекар ќе го прочита пулсот на пациентот, веднаш знае каков е неговиот живот.

Четири тантри. Постојат четири тибетски тантри во тибетската медицина и тие ја покриваат областа на физиологијата, патологијата, дијагностиката и третманот.
Првиот е Root Tantra и го опишува телото како резултат на рамнотежа помеѓу 3 телесни сокови или сили за рамнотежа.
Второто се објаснувањата на Тантра кои објаснуваат како да се пристапи кон причините за време на болеста, како се јавува, природата на трите сокови и примената на терапевтски пристапи.
Третата е Орална тантра , која претставува различни видови нарушувања, нивните причини, состојби и симптоми, како и техники на лекување.
Четврто, The Last Tantra вклучува дијагностички методи како што се анализа на урината, мерење на пулсот и подготовка на лекови.

Медицинските тантри зборуваат за четири категории на болести: кармички болести кои се резултат на лоши постапки во минатите животи, болести предизвикани од духови, болести кои се јавуваат спонтано, укажува на болести кои се резултат на нерамнотежа помеѓу трите телесни сокови и сили поради неправилна исхрана и неправилен начин на живот.

Медицинска обука. Медицинската обука се состои од пет и дванаесет години ригорозни студии. Ученикот најпрво ги меморира стиховите од Четирите тантри и се стекнува со основни познавања за лековити билки.

Тибетската медицина верува дека сите патологии се предизвикани од 3 таканаречени отрови: незнаење, приврзаност, аверзии.
Ова се трите емоционални фактори кои, според Тибетанците, ја нарушуваат енергетската рамнотежа помеѓу четирите елементи кои го сочинуваат човекот и универзумот (земја, вода, оган и етер) , со што ја разбиваат нашата способност да се браниме и да се лекуваме.

Тибетската дијагноза обично вклучува анализа на пулсот, јазикот и урината. Духовниот елемент е присутен и во тибетската медицина, со големо внимание посветено на личноста на пациентот.
Третманот е специфичен за секој пациент, но она што прво му се кажува е дека болеста е во неговиот ум. Не се смета дека тој ја измислил болеста, туку дека неговиот начин на живот е погрешен и дека треба подобро да се посвети на своето тело. Така, се препорачуваат промени во животниот стил кои вклучуваат духовна пракса, вежбање, реорганизација на животните вештини како спиење, јадење и дневна рутина.

Се препорачува и медитација , која вклучува едноставни вежби за дишење и контрола на умот. Се препорачува и посебен режим на исхрана, лекарот го советува пациентот која храна не треба да ја јаде, а која е особено корисна за него.

Се препорачува и хербална медицина. Тибетскиот лек може да содржи до 150 состојки. Тибетската медицина првенствено користи хербални лекови: облоги од билки, бобинки, лисја и корења кои растат на одредени места и се берат во одредени периоди од денот и годината. Сезоната, местото на растење, климата и дистрибуцијата во времето на бербата влијаат на енергијата на лековитото растение и ја одредуваат неговата поголема или помала ефикасност. Затоа, лековите се природни во целосна смисла на зборот. Физикалните терапии се применуваат во форма на акупунктура, масажа и инхалациона терапија. Се користат и облоги на база на билки и минерали, лековити бањи и облоги.

Тибетската акупунктура се разликува од традиционалната кинеска акупунктура: главно само една златна игла се користи на чакрите, основните енергетски центри, а особено на седмата чакра, која се наоѓа на врвот на главата.
Еден од најстарите тибетски лекови. Во 1971 година, натпис од глинена плоча стар 5.000 години бил пронајден во урнатините на тибетскиот манастир .Тој запис е преведен на сите светски јазици.
Тој содржел рецепт за лековито чудо тинктура од лук, кој според нив, овој рецепт го подмладувал и оновувал целиот организам.

За дополнително да се зголеми нејзината ефикасност, во тинктурата е додадена уште една состојка – чили пиперки.
Оваа прекрасна тибетска тинктура може да им помогне на оние кои имаат:
Хипертензија,Белодробни заболувања,Артритис и ревматизам,Визуелни и аудитивни нарушувања,Импотенција,Недостаток на апетит,Гастритис.
Правилно земени, Тибетанците веруваат дека:Го чисти телото од маснотии,Ги исплакнува калцифицираните наслаги,Го подобрува метаболизмот,Спречува згрутчување на крвта,
Ја регулира телесната тежина.

  • Рецепт за тинктура од лук
  • Состојки:
  • 350 грама лук
  • 220-250 грама 90 проценти етил алкохол за јадење
  • 3-4 лути пиперки (по избор)
  • Подготовка:

При подготовката користете садови и алати од дрво, порцелан или стакло! Лукот и чили пиперките исечкајте ги, ставете ги во тегла и прелијте ги со алкохолот. Теглата добро затворете ја и оставете ја во фрижидер десет дена.
Протресете го секој ден и гледајте како добива зеленикава боја. По десет дена, добро исцедете ја тинктурата низ газа и оставете ја во фрижидер три дена, а потоа можете да започнете со лекот.

Земете ја пропишаната доза на тинктура 20 минути пред секој главен оброк, помешана со малку домашно млеко или вода. Откако ќе ја достигнете дозата од 25 капки, продолжете да го земате додека не ја потрошите тинктурата до крај. Препорачаната доза е 30 ml.
Забелешка: Курсот со тинктура од лук треба да се повтори само по 2-5 години. Доколку имате стомачни проблеми или земате лекови, особено антикоагуланси, консултирајте се со лекар пред да започнете со земање.
Во првите денови може да има благи проблеми поради чистење на телото – како што се осип, вртоглавица, главоболка или болки во стомакот. Ако симптомите не се намалат за 2-3 дена, прекинете со земање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *