May 16, 2024

Многу работи во вашата куќа привлекуваат бубачки и глодари. Престанете да бидете рај за штетници.

Валкана постелнина
Колку и да е непријатно, секоја вечер додека спиеме се потиме, ги испуштаме телесните течности и губиме мали количества кожа и коса. Овие супстанции се акумулираат на нашата постелнина, што доведува до развој на бактерии, кои пак привлекуваат бубачки и штетници. За да се спречи тоа, важно е редовно да се мие постелнината. Постелнината се препорачува да се мие еднаш неделно за да се избегне таложење на бактерии и бактерии.

Картонски кутии
Добро познат факт е дека термитите консумираат дрво, но ги привлекува и картонот. Како дрвото, така и картонот содржи целулоза, која ги привлекува термитите. За да спречите наезда на термити, избегнувајте долго време да чувате картонски кутии во вашиот дом, особено оние полни со храна или растителен материјал. Наместо тоа, одлучете се за пластични канти за складирање, кои ја штитат содржината од штетници.

Алкохол
Многумина од нас сакаат да се релаксираат со пиво или чаша вино, но тоа може да донесе непоканети гости на вашата забава. Алкохолните пијалоци содржат шеќери, што ги прави неверојатно привлечни за различни инсекти. Секогаш затворајте ги отворените шишиња со вино и не оставајте чаши преку ноќ. Ако правите ваше вино или сами си го приготвувате пивото, проверете дали вашиот работен простор е темелно исчистен и дали капките или излевањата ќе се исчистат веднаш откако ќе се појават.

Сијалици со ладни тонови
Знаеме дека многу бубачки ги привлекува светлината, но одредени нијанси во спектарот на бои се покажаа како попривлечни од другите. Многу инсекти можат да видат само три бои (ултравиолетова, сина и зелена), поради што природно ги привлекуваат светли ладни тонови. Многу LED светилки испуштаат ладна, бела светлина и треба да се избегнуваат ако летечките инсекти се проблем во вашиот дом. Наместо тоа, одлучете се за која било сијалица означена со топли тонови.

Огревно дрво
Комплексното огревно дрво привлекува разни инсекти, па дури и може да привлече глодари. За да го избегнете ова, никогаш не чувајте огревно дрво во затворен простор, дури и на неколку часа. Најдобро е дрвото да се чува на отворено, на најмалку 50 метри од куќата.
Семиња од птици и храна за домашни миленици
Храната за домашни миленици и птици може да предизвика глодарите да ги нападнат местата за складирање и хранење. Глувците и стаорците лесно ќе мирисаат лошо складирана, истурена или неизедена храна оставена во контејнери за храна. За да го спречите ова, чувајте ја храната за домашни миленици и семките од птици во добро затворени садови. Нахранете ги вашите миленици во затворени простории во редовни интервали и не оставајте храна надвор цел ден. Отстранете ја неизедената храна кога ќе престанат да јадат и веднаш исчистете ја истурената храна. Нахранете ги птиците на најмалку 50 метри од куќата и изметете ги истурените семиња.

Затворен растенија
Растенијата во затворен простор „даваат живот“ на внатрешноста, но за жал можат да привлечат и разни штетници. Многу домашни растенија привлекуваат инсекти, што може да изгледа како изолиран проблем, но лисните вошки за возврат привлекуваат мравки. Тоа е затоа што тие произведуваат слатка супстанција што ја сакаат мравките. Ако забележите мравки околу домашните растенија, проблемот можеби е во наездата. Отстранете ги со прскање на растенијата со раствор од еден литар вода со неколку лажички сапун или користете природен инсектицид.
Прозорски екрани
Екраните на прозорците се дизајнирани да спречат бубачки да влезат во куќата, но ако имаат дупки, тие не можат да ја завршат својата работа. Проверувајте ги сите прозорци и екрани од домаќинството секоја година и поправете или заменете ги по потреба.
Домашни миленици
Кучињата и мачките можат да се заштитат од болви и крлежи со превентивни лекови или јаки, но тоа не значи дека нема да внесат бубачки во куќата. Домашните миленици можат да бидат причина за проблеми со штетниците. Следете ги пристигнувањата и заминувањата на вашите миленици и проверете ги кога ќе влезат внатре за да ги спречите несаканите гости на вратата.

Валкани садови
Секој малку остаток од храна е покана за бубачки и глодари, а валканите садови се вистински шведски бар за секакви штетници. Заштитете ја вашата кујна од сите видови паразити со миење садови после секој оброк. Избришете шалтери, рингли и мијалници.
Оштетување на покривот
Вашата мансарда е одлично место за одгледување семејство – за верверички, лилјаци и глувци од соседството. Животните се привлечени од топлината и заштитата што ја обезбедуваат нашите домови. Како влегуваат? Можни влезни точки се дупки или исчезнати штици, празнини, отвори без екрани и слично. Најдобар начин да ги држите животните надвор е да ги проверувате овие области секоја година и да го одржувате вашиот покрив во добра состојба.

Валкани одводи
Ако не ги чистите редовно одводите, можете да привлечете штетници бидејќи ги привлекуваат остатоци од храна. Најдобро е да ги чистите куќните одводи на секои 2 недели така што во нив ќе истурите мешавина од сода бикарбона и оцет, а потоа ќе ја исплакнете одводот со врела вода. Треба да ја исчисти и дезинфицира областа овде, што ќе ја направи многу помалку привлечна за мувите, пренесува MSN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *