May 16, 2024

За Драган Циган (32) од Бранешци кај Челинац слушна цел Балкан и Апенински полуостров, благодарение на неговиот херојски подвиг.

Драган во 2007 година скокнал во немирното море на плажата во италијанскиот град Јесоло, каде што се давеле две деца. Драган не знаел да плива. Присутните на плажата, но и нивните родители немаа храброст да скокнат во морето. Херојот од Бранешац успеал да ги спаси братот и сестрата од морето, но него го покрил бран висок околу два метри. Немаше спас за него.

По 30 часа макотрпна потрага, неговото тело е пронајдено. Драган имал две мали деца и сопруга. Цела Италија му оддаде почит на неговото херојско дело, а улица во Јесоло го доби неговото име. „Виа Драган Циган“ се наоѓа во близина на плажата каде овој храбар човек го остави животот на 23 јули 2007 година, спасувајќи деца на седум и десет години од брановите на немирното море.

Во Италија е прогласен за херој, награден е со Златен орден на честа и споменик на „Хероизам и хумани дела“, а по него е именувана улица во тој италијански град.

Неговата сопруга Дијана, која на свет ги донесе двете ќерки Милица и Мирјана, при објавувањето на името на улицата по нејзиниот сопруг истакна дека чувствува и гордост и тага.

Драган осум години пред овој херојски чин отишол во Сан Мартино ди Лупаре во Италија, каде што работел како ѕидар. Во тие осум години тој никогаш немаше време да оди на море. Работел шест дена во неделата, па имал само една недела одмор.

Тој кобен ден сакаше да го види морето. Никогаш не го виделе посреќен, но никој не се сомневал дека тоа е неговиот последен ден од животот.

Телото на Драган беше испратено од Италија со големи почести, а придружуван од голем број граѓани на БиХ кои работат во Италија, кои собраа и парична помош за семејството на Драган. Многу италијански медиуми пишуваа за херојскиот гест на Драган Циган, а тој постхумно беше одликуван со Златен орден на честа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *