June 16, 2024

Веќе ги разгледавме најлошите намирници што можеме да ги купиме на распродажба, а многумина од нас открија дека на јогуртот му истекол рокот. Нутриционистката Бранка Мирковиќ за Informer.rs проговори дали може да се пие ваков јогурт.

Нутриционистот Бранка Мирковиќ објаснува дека јогуртот може да се користи и по истекот на рокот.

– Слободно користете го уште неколку дена. Рок на траење е означен на секој прехранбен производ. Производителот гарантира дека доколку производот се употреби дотогаш, под услов да е правилно складиран, нема да ги промени неговите својства, квалитет и хранливи материи. По тој период можно е да се променат некои својства, да се намали хранливата вредност, но производот да не е расипан или неупотреблив за човечка исхрана – вели Бранка.
Кога купуваме намирници со истечен рок, тие обично се продаваат по намалена цена.

– Многу продавачи даваат попуст кога рокот на траење е близу. Во ладилни витрини, ставете ги производите на кои им се ближи крајот на рокот на траење. Ако снабдувате неделно или на подолг период, секогаш проверувајте колку останува до крајниот рок. Продавачите го проучуваат однесувањето на купувачите, но и купувачите мора да научат како да купуваат и какви замки прават продавачите, да читаат декларации и да ги научат своите права – истакнува нутриционистот Мирковиќ.

Кафе и глутен
Сè повеќе луѓе имаат нетолеранција на глутен. Сигурно се прашувате дали вашиот омилен пијалок содржи глутен.
– Кафето со зрна кафе, чисто без адитиви не содржи глутен. Сега со промената на начинот на пријавување производи од или со кафе, можеме да бидеме сосема сигурни. Сè до речиси разни производи кои имаа повеќе или помалку кафе со разни адитиви, кравјо млеко во прав, соја, оризово млеко во прав, со додавање на разни житарки, можеше да се содржи глутен. Покрај вистински зрна кафе, има и замени за сурогати од јачменот и другите житарки, а во тоа време постоела опасност тие да содржат траги од глутен поради начинот на мелење и подготовка.

– Секогаш треба да ја читате декларацијата бидејќи многу производи се декларирани на неразбирлив начин. Законот е јасен и се е дефинирано, но производителите не го применуваат на вистински начин. Декларациите тешко се читаат, а ако е точно дефинирано, со која големина треба да бидат буквите и што треба да се нагласи на декларацијата. Засега, ако сакате да бидете сигурни, носете лупа и читајте ги декларациите – објаснува Бранка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *