February 26, 2024

Дури и во античка Кина, лекарите биле свесни за влијанието што емоциите го имаат врз физичкото здравје на организмот. Според кинеската медицина, основната причина за болест се емоциите , а секој орган има своја. Тагата е прикачена на белите дробови, лутината за црниот дроб, стравот за бубрезите, а грижата за стомакот.

Според кинеските лекари, органите имаат и своја енергетска насока.
Доколку забележи дека имате тенок или рапав глас, на лекарот му е јасно дека енергијата на белите дробови на пациентот е на ниско ниво. Црвенилото на очите укажува на проблеми со црниот дроб, а жолтилото на лицето укажува на недостаток на крв и слаба функција на слезината. Ако жената не може да остане бремена, се проценува енергијата на левиот и десниот бубрег.

Енергијата се нарекува Чи и зависи од крвта, па затоа лекарите од кинеската медицина велат дека крвта е мајка на енергијата, а енергијата е господар на крвта.

Бубрезите се еден од најважните органи во кинеската медицина, бидејќи тие ја претставуваат основата на јин и јанг и се еден од важните енергетски центри на нашето тело. Тие се поврзани со мускулно-скелетниот систем, слухот и стравовите. Со лечење на бубрезите влијаете на сите овие системи – објаснува специјалистот по традиционална кинеска медицина Ана Жикиќ.
Таа нагласува дека црниот дроб е врзан за крвта, крвта се складира во него и обично секогаш се лекува за менструални нарушувања кај жените .

Една од најважните функции на црниот дроб е да обезбеди непречен проток на енергија низ нашето тело, но и проток на мислите. Ако црниот дроб е во хармонија, не треба да има стрес и притисок. Луѓето со здрав црн дроб се мирни, многу лесно донесуваат одлуки и се добри лидери – вели д-р Жикиќ.

Тој додава дека ако црниот дроб е во состојба на стагнација, опструкција или има жариште во него (еден од синдромите во кинеската медицина), протокот на енергија низ црниот дроб е отежнат, но и низ телото, што се манифестира како физички и емоционални проблеми.

Докторката посочува дека некои од првите знаци на дисхармонија на црниот дроб се поврзани со гнев, бес, ароганција, огорченост, тврдоглавост, насилство… Доколку овие емоции не се изразат, со можност за промена, тогаш може да доведат до депресија. Исто така, постојат голем број физички симптоми кои укажуваат на дисхармонија на црниот дроб.

Најчести симптоми на овој синдром се менструални проблеми, замор, напнатост, вкочанетост на телото, болка под ребрен лак, алергии.
Како и зошто настанува емоционален шок? Емоциите се способни да предизвикаат разни болести кај многу силни луѓе. Доволно е да се изврши „мозочен удар“ на најчувствителното место во телото и на тој начин се јавува болеста. Потоа зборуваме за психосоматски болести или „болест на душата“.

Честопати не можеме да ги избегнеме стресните ситуации, принудени сме да се соочиме со нив и да се обидеме да ги надминеме. Поединците се разликуваат во нивните стратегии за справување.
Кога човек ќе процени дека може успешно да ја контролира ситуацијата, тој користи активни стратегии ориентирани кон проблемите.

Во спротивно, се свртува кон стратегии за справување ориентирани кон емоции, кои служат за намалување на стресното искуство.
Најлошото нешто за здравјето е избегнување на справување , што го зголемува искуството на стрес на долг рок и влијае на развојот на болеста. Психосоматските болести може да се дефинираат како болести предизвикани од стрес, со трајно оштетување на телесните системи и органи.

Врз основа на заедничко истражување на тим лекари и психолози, заклучено е дека: „И љубовта и мачнината доаѓаат низ срцето“. Но, од „душевите удари“ не се поштедени и другите органи во човечкото тело.
Односно, „ранетата душа“ најчесто влијае на кардиоваскуларниот, респираторниот и дигестивниот систем. Но, често тие видливи делови од телото се изложени и на „силни удари на душата“, како што се, на пример, кожата на градите, грбот и рацете.

Жените почесто се разболуваат. Жените се со поголема веројатност да бидат жртви на разни психосоматски болести. Во спротивно, тие имаат тенденција да веруваат дека причините за нивното страдање се од психолошко потекло или природа. Мажите поретко веруваат дека психолошките проблеми се главната причина за некои болести во нивното тело. Кај нив емоциите многу често имаат „пократок рок на траење“. Исто така, брзо се „празни“ од емоционален набој.
Д-р Ана Жикиќ ги издвојува органите кои се најчувствителни на „удари на душата“:
Кога мислите дека целиот животен товар го носите на грб, тогаш најчесто се јавуваат силни болки и напнатост во нив, бидејќи на тој начин болеста се рефлектира во преоптоварување.

ОРГАНИ ЗА ДИШЕЊЕ – Не можете да дишете, или имате потешкотии со дишењето, нешто ве стега во грлото или имате чувство дека нешто ве „гуши“ – сето тоа се симптоми кои доаѓаат од надворешниот свет и ви даваат јасни сигнали. Причините се секогаш од психолошка природа и емотивно обоени – тоа е знак дека сте „гушени“ од одредени луѓе, ситуации или настани.
СРЦЕ – Ова е органот кој секако има најсилна врска со емотивниот живот или со преживувањето на одредени ситуации. Кога се подготвувате за љубовен состанок, срцето ви чука забрзано, а кога сте во друштво на саканата личност, имате чувство дека „срцето ќе ви скокне од градите“. Меѓутоа, кога сте многу исплашени, „ви замрзнува срцето“ или „паѓа на петиците“.

ДИГЕСТИВЕН СИСТЕМ – Луѓето кои се интровертни, егоцентрични, имаат големи проблеми со дигестивниот систем. Особено оние кои имаат проблеми во комуникацијата со околината најчесто страдаат од гастритис или чир.
КОЖА – Осип, мозолчиња или пеги на лицето укажуваат на тоа дека личноста „не се чувствува добро во својата кожа“. Често, разни кожни болести индиректно ни укажуваат дека сакаме да одбиеме некои луѓе или ситуацијата во која живееме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *