May 17, 2024

Конзумирањето на конзервирана туна всушност може да има многу придобивки за вашето тело.
Има безброј придобивки од конзервираната туна , дури и пред да почнете да ја разгледувате нејзината декларација. Може да стои долго на полицата, е прифатлива и може да се користи во многу различни оброци, од салати до сендвичи.

Што се однесува до нутритивните придобивки, конзервираната туна има многу од нив, иако е важно да не се претера, бидејќи премногу туна може да доведе до труење со жива . Општо земено, вклучувањето на конзервирана туна во вашата исхрана може да биде одличен додаток, поради сите позитивни ефекти што може да ги има врз вашето тело.

Значи, ако сакате конзервирана туна, еве неколку работи што треба да ги знаете за тоа што се случува со вашето тело кога ќе ја јадете.
Ќе го зголемите внесот на протеини.
Додавањето протеини во вашата исхрана може да биде исклучително вредно, бидејќи ќе ве натера да се чувствувате подолго време сити и, на крајот, да консумирате помалку калории. Конзервираната туна го прави токму тоа. Според Министерството за земјоделство на САД, една конзерва туна во масло содржи 46,6 грама протеини, додека една конзерва туна во саламура содржи 31,7 грама протеини. Поради фактот што треба да консумирате 0,36 грама протеини по килограм телесна тежина , само една лименка туна би можела да биде повеќе од доволна за вашите дневни потреби. Тоа секако е ефикасен начин за добивање протеини.

Можете да го подобрите здравјето на мозокот и очите.
Благодарение на омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во конзервираната туна, ќе ја зајакнете функцијата на мозокот и очите ако за ручек изедете сендвич со туна. Познато е дека DHA, омега-3 масна киселина има својства за подобрување на меморијата . Покрај тоа, тој исто така има ефект на намалување на воспалението и елиминирање на симптомите на суво око. Значи, ако баравте причина да почнете да купувате конзервирана туна, сега имате две.
Ако туната е со масло, може да се здебелите.

Иако конзервираната туна со масло има некои предности како што се повеќе протеини и подобар вкус отколку кога е само во саламура, туната во масло има повеќе калории, масти и може да доведе до зголемување на телесната тежина, според eatthis.com .

Можеби се чувствувате надуено.
Една состојка која се наоѓа во целата конзервирана туна е натриумот, кој во големи количини може да доведе до надуеност. Според Институтот Линус Полинг, една конзерва туна, без разлика дали е во масло или вода, содржи околу една четвртина од дневниот внес на натриум . Иако натриумот е потребен за регулирање на телесните течности, прекумерните количини може да доведат до надуеност. Значи, важно е да бидете свесни за количината на конзервирана туна што ја јадете секој ден, за да останете во границите на натриум.

Може да добиете труење со жива ако јадете премногу.
Конзервираната туна има значително помалку жива од свежата туна, што значи дека можете да ја јадете поредовно. Како невротоксин, живата е нешто што треба да се избегнува кога е можно. Кога ќе видите конзерва туна означена како „лесна туна“, тоа значи дека содржи помалку жива од албакор туна. Според Лајвстронг, „лесната туна“ возрасните можат да ја јадат еднаш неделно без никакви проблеми. Затоа, држете се до идејата да јадете сè во умерени количини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *