May 17, 2024

Малкумина можат да се пофалат дека пораснале во добро ситуирано семејство, но и тие што пораснале во поскромни услови го „влечат“ ова со себе цел живот. Иако вашите родители имаа краткорочни финансиски проблеми, споменот од овој период останува врежан во сеќавањето на многумина.

Ви пренесуваме 12 навики на возрасен во сиромашно семејство: Постојана грижа за храната или нездрав однос кон храната. Луѓето кои немале храна во изобилство, во зрелоста ќе страдаат или од дебелина или од фобија дека никогаш нема да имаат доволно храна. Таквите луѓе обично јадат се од чинија (бидејќи во мозокот им е врежан фактот дека утре може да немаат што да јадат) или во следните неколку дена јадат остатоци од ручек. Ништо не се фрла.

Одложување на „големите“ набавки. Луѓето кои се бореле со лоша финансиска состојба или пораснале во такво семејство го користат правилото „одложено купување“. Тоа значи дека е потребно долго време за да се купи дури и потребниот апарат за домаќинство или нешто што бара поголемо трошење пари.

Еднаш купив телевизор кој имаше разумна цена, но тогаш не ми требаше, го „меркав“ неколку дена и повторно се пресметав, за на крајот да го купам. Се чувствував како нешто да сум изгубил , како да сум болен“, изјави еден човек за Брајтсајд.

Нерационален страв од губење работа. Овој страв го имаат само луѓето кои пораснале во семејство на работ на сиромаштија. Во такви семејства, се подразбира дека губењето на работа значи и дека нема да преживеете без приходи. Затоа луѓето се подготвени да работат за и да трпат се и сешто, само за да не останат без приходи.

Начинот на кој ги држите работите. Луѓето кои пораснале во сиромашни семејства силно со цела тупаница ги држат своите работи како шолји за кафе, чанти, тетратки, телефони итн., многу блиску до нив, како некој да им го одземе тоа што им припаѓа. Продавачите и менаџерите, врз основа на говорот на телото, можат да одредат во какво семејство сте израснале.

Веруваат во чуда. Луѓето кои пораснале во сиромашно семејство веруваат дека можат да победат во игрите на среќа. Така се надеваат, се молат и често играат лото и слични игри. Тие што пораснале во побогати семејства немаат таков однос кон чудата.

Се прават сами. Човек кој израснал во посиромашно семејство знае многу добро да прави многу различни работи: мали поправки низ куќата, шишање, сликање, готвење, шиење итн. Оние кои пораснале во побогато семејство никогаш немале можност да прават такви работи. „Кога се оженив, ја прашав жена ми каде ни е иглата и конецот.“ За што ти треба? „Таа ме праша“, да ми ги закрпи чорапите, „реков. во богато семејство за разлика од мене. Се срамев. да и кажам како и јас знам да залепам чевел“, рекол еден маж.

Ништо не се фрла. Луѓето кои знаат колку е тешко да се заработат пари и да купат нешто, не фрлаат ништо. Излитена облека не ја фрлаат, туку ја носат низ дома, кога е истрошена ја носат во село и нива, а кога не е ни за работа во бавча, ја сечат и бришат прашината со тие ткаенини.

Трошат време наместо пари. Една од најизразените карактеристики на сиромаштијата е мислењето дека парите се повредни од времето. Поради тоа, луѓето се смрзнуваат на автобуските постојки наместо да повикаат такси. Готват со часови наместо да нарачуваат храна од ресторани итн.

Паника на касата во продавницата. Нема шанси да се ослободат од стравот дека нема да имаат доволно пари да ја платат сметката на каса. Иако имаат доволно пари на нивната банкарска сметка, секогаш постои стрес околу тоа дали нивната трансакција ќе биде одбиена.

Плаќање на рати. Стравот од тоа што ќе донесе иднината, ги тера повеќето луѓе да плаќаат на рати, дури и ако тоа на крајот ги чини повеќе. Износот поделен на рати некако им изгледа помалку застрашувачки.

Се лекуваат сами. За нив парите се повредни од здравјето, па се во состојба со месеци да не одат на итен стоматолошки преглед. Се што можат да излечат со „народни лекови“, така го третираат, само да не дадат пари и да одат на лекар.

Неможност за прифаќање подароци. Тие се постојано на штрек. Тие се чувствуваат како некому да му должат нешто и кога некој ќе им даде нешто, мислат дека тоа има скриен мотив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *