February 26, 2024

Секое крштевање е посебно затоа што е духовно раѓање, а ова е вистинска и навистина необична приказна за крштевањето на една личност.

Го пренесуваме во целост: Не сум крстена долги години, а на моето крштевање му претходи следнава занимливост: имено, ја сонував Света Петка. Едно утро се разбудив и се сеќавам дека во сон видов светлина во која беше ликот на Света Петка и која ми се обрати со следниве зборови: „Људмила, дојде твоето време!“

Тогаш се разбудив, прашувајќи се од каде дојде светињата и ми кажа нешто такво. Почнав да го барам значењето на тие зборови „дека дојде моето време“. Конечно, еден мој пријател предложи: „Да одиме кај отец Тадеј, кој е видовит монах; можеби тој ќе знае што е тоа“.

Отидовме кај него, иако бев многу скептик, но желбата – да дознаам што е, преовлада. И додека му се приближив, отец Тадеј , доаѓајќи да ме пречека, рече: „Тоа што си сонувала значи дека треба да се крстиш! Ти не си крстена душа“.

Го погледнав шокирана. „Да, да“, реков збунето, „затоа дојдов да те прашам што да правам со сонот.“ : дека треба да се крстиш. Дојде време да се крстите; тоа е најважното нешто во животот на една личност“ .

Но, што значи тоа?“, прашав, немајќи поим што е крштевање. „Одете во вашата црква и побарајте од свештеникот да ви објасни“.

“Добро. Ако е така, добро“. Отидов во црквата Свети Сава мислејќи во тоа време дека тоа е моја црква, а всушност беше црквата Света Троица , но претпоставувам дека така требало да биде. Запалив свеќа, молејќи се: „Боже, слушна што рече тој монах! Помогни ми да научам што значи тоа“.

Налетав на една жена која ме упати да побарам свештеник: „Тие се надвор, во оваа куќичка па ќе ви кажат – било кој од нив“.

Кога се упатив надвот видов свештеник кој излезе и рече: „Зошто излегов сега? Дали сум луд? Зошто излегов? “И се врти – нема жива душа. И дојдов на него и му реков:

„отец, можеби излезе да ме видиш и слушнеш мене. “И која си ти?” „Јас сум – никоја“. “Како мислиш?” „Значи, јас сум некрстена душа“ „Па,да знаеш дека си никоја! „Е, гледаш, ти излезе да ми кажеш што да правам за да се крстам!
Таму му објаснив што сум сонувала и што ми кажа отец Тадеј за сонот.

Треба да најдеш кума која ќе биде постара од тебе, затоа што ќе ти биде како мајка да биде крстена од детство, да ја пренесе твојата вера, да ја слави славата на крштевањето и да те води.”

„Каде да најдам таква кума? „Ако не знаете каде да ја најдете, молете се на Господа за неа“.
Со овие зборови се сврте и отиде во куќарката . Бев збунета. Конечно, реков: „Дали е така, ? Се свртев и отидов во црквата Свети Сава, запалив свеќа и реков: „Господи, го слушна овој свештеник! Ако ми најдеш кума, твоја сум цел живот!“

Реков „до крајот на животот“, но тогаш не го знаев вистинското значење, но го открив со текот на годините. Така, како што Господ ме избра мене да се крстам, така ме избра за друг позив. Со тоа што го кажав, едноставно се обврзав пред Бога дека, всушност, еден ден ќе бидам калуѓерка.

Отидов дома и по неколку часа ми заѕвони телефонот. Тоа беше мојата пријателка, која ме покани утре да одиме на колачи со неа. Како и секој гурман, се радувам и одам со неа. Сепак, бев доста расеана, бидејќи постојано ми се вртеше прашањето: каде да најдам кума ? Тоа го забележа мојата пријателка и ме праша: „За што се работи? За што си толку расеана?“

„Не знам дали да ти кажам, да те замарам со тоа“, и одговорив, бидејќи таа беше постара од мене, а ми беше како мајка . Ја сакав многу, но мислев дека не треба премногу да ја оптоварувам.
Сепак, таа беше упорна, па на крајот и кажав се. „Проблемот лесно се решава: поседувам сè што кажа свештеникот. Јас ќе ти бидам кума. „Не ми се веруваше дека добив кума за дваесет и четири часа!
Крштевката ја закажавме за недела, но таа ми се јави да ја префрлиме за друг ден, бидејќи во недела имаше панихида и не сакаше да ги спои тие две работи.

„Добро“, реков и отидов во црква, најдов свештеник од црквата Свети Сава и му кажав се за тоа.
„Гледаш“, рече тој, „добро е што ме слушаше! Господ ти даде кума и таа знаеше да те посоветува . Ајде да видиме кога ќе имам слободен термин!“
Кога погледнал во календарот, открил дека има само еден термин во текот на целата недела; беше десет до дванаесет во вторникот. Зјапав во него со неверување!

„Не ми се верува!“ реков, повторувајќи. „Што е проблемот?“, праша тој не разбирајќи. “Не можеш?” Или е нешто друго?“ „Не, отец, роденден ми е! Родена сум на ист ден – вторник, во исто време!“
„А колку години имаш? „ Триесет и три“. „Па, тоа се години Господови! Ти си повикан од Бога! Дали гледаш?“

И така се крстив на денот, часот и минутата на моето раѓање. Исто како да сум повторно родена!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *