May 17, 2024

Добро е да се биде оптимист, но не премногу, велат експертите.
Позитивното размислување е добро и за вашето ментално здравје, но не треба да претерувате.

Секако, во случај кога човек има одреден психички проблем, факт е дека само позитивното размислување нема да помогне, туку мора длабоко да поработи на својот проблем и неговата суштина.

Од друга страна, не е лошо понекогаш да се биде негативен, велат експертите. Луѓето генерално мислат дека негативното размислување е лошо и дека може да ви наштети, но истражувачите имаат поинакво мислење.

Габриела Етинген, професорка по психологија на Универзитетот во Њујорк, вели дека нејзиното истражување заклучило дека луѓето често сонуваат за успех, но потоа не ја спроведуваат својата имагинација во дело, поради што прекумерната позитивност и оптимизмот за животот може да доведе до цели . и желба за иднината.

Таа го мери крвниот притисок на учесниците како показател за активноста на една личност. Таа забележала дека крвниот притисок опаѓа кога луѓето сонуваат за подобра иднина, како нова работа или подобрени финансии.

Етинген открил дека студентите кои сонуваат за добра работа всушност заработуваат помалку и имаат помалку отворени понуди за работа од луѓето кои се сомневаат во себе и се грижат за тоа како ќе работат. Таа вели дека ваквото однесување го набљудувала две години и дека луѓето кои сонувале дури аплицирале за помалку работни места, за разлика од оние кои биле загрижени.

Фантазираат за тоа и добиваат убаво чувство како да прават нешто и едноставно се откажуваат од се – вели таа.
Исто така, преголемиот оптимизам понекогаш може да доведе до разочарување во различни сфери на животот и односите со луѓето, па затоа е добро да бидете реални и да ги гледате работите онакви какви што се.

Секако, не треба да се биде ниту негативен, но умереноста е клучот, и во се и во размислувањето и плановите за иднината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *