June 23, 2024

Во текот на нашите животи ни се наметнуваат разни теории за животот во кои и самите почнуваме да веруваме, не сфаќајќи дека тоа се заблуди кои само не кочат на патот кон успехот.

Невропсихијатарот д-р Даниел Амен открива кои се најлошите верувања кои наместо да не туркаат напред, само не вовлекуваат во депресија и не оддалечуваат од целта.

Во мојата долга кариера постојано сум слушал како луѓето велат дека повеќе пари ќе ги направат среќни, убав десерт, одење на шопинг… Ова се сите работи за кои општеството сака да веруваме дека ќе не направат среќни, но не е така. Невропсихијатриски Истражувањата покажуваат дека „Овие четири работи всушност ќе направат да се чувствуваме полошо, тие не туркаат кон депресија “, рече тој.

Повеќе работи, повеќе среќа. Колку повеќе имаме, заработуваме или добиваме, толку сме посреќни, нели? Без грижи за пари, можеме да се направиме себеси и другите среќни кога сакаме, па што ако тоа не е среќа? Голема заблуда, вели докторот. „Овде треба да го земеме предвид принципот на хедонистичка адаптација.

Колку повеќе задоволство добива мозокот, толку повеќе го бара. Се навикнува на одредена состојба на задоволство и неговите „апетити“ само растат, што значи дека му треба повеќе задоволство за да го постигне основно чувство на ситост. зависноста, на пример, предизвикува зависност, на пример, на зависникот му треба се повеќе и повеќе опијат за да го добие тоа основно чувство. Постојано таквата состојба го заморува центарот за задоволство во мозокот, што може да доведе до депресија. И јас имам видено многу такви случаи меѓу професионални актери, спортисти и музичари“, рече тој.

Парите не прават среќни „Има малку вистина во ова, но едно истражување во Америка покажа дека постои точна сума по која ова чувство престанува да важи. Американец престанува да биде среќен со пари штом ќе почне да заработува 75.000 долари годишно И секој што ќе го прашате ќе ви каже дека ќе биде среќен кога ќе има два до десет пати повеќе пари отколку сега“, рече тој.

Пијате малку, за да се развеселите. Коктели, вино, пиво, можеби ќе ни дадат брзо добро расположение доколку се консумираат умерено, но на долг рок штетно делуваат на мозокот. Едно истражување покажа дека мозокот се намалува од константната употреба на алкохол, а бидејќи тоа влијае на нашата способност за донесување одлуки, ги загрозува нашите односи, кариера и здравје.

Шеќерот нè прави среќни. Дали некогаш сте изеле чоколадо, па сте почувствувале задоволство и барем за момент сте заборавиле нешто што ве мачи? Шеќерот исто така може да обезбеди моментално чувство на среќа, но долгорочно го уништува менталното здравје. Прекумерното консумирање шеќер доведува до постојано воспаление, дијабетес, дебелина, цела низа лоши процеси во организмот и болести, па дури и депресија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *