May 16, 2024

Зорица Брунцлик има повеќедецениска кариера со која може да се гордее, а сега откри колку било чест што пеела за претседателот на Југославија, Јосип Броз Тито.

Се сеќавам дека имаше лозја кај Смедерево и косена трева, гледам, на оние маси каде што седеше, беше 20 метри од мене по моја проценка, а бевме како во шатор заштитени од сонцето.

Почнав да пеам и го гледам, по црвениот тепих, како оди право кон мене. Да, сите да можевме ќе се повлечевме некаде, но имаше ѕид. Сега изненаден целиот оркестар, а тој ми приоѓа и ми подава рака да се запознаеме- рече Брунцлик и додаде:

Треба ли да кажам дека по три дена не ги измив рацете? Инаку, јас сум левучарка, па немаше потреба да ја користам. Се поздравивме и тој ми рече: „Имаш ли песна своја?“Јас му кажувам да, на тоа тој немојте да пеете како и сите млади кои ги носат, Јас берам грозје, берам темјани сл. Ако имаш, пеј ми. Како се вика песната?“, Велам: „Не дозволувај да не разделат“ и му ја испеав таа песна. Не се сеќавам како пеев и како беше.

Имав концерт во Пула арена, таму големи групи пејачи и еден момент,само хеликоптер дојде и татнеше таму, не ни знаев што се случува, бев во соблекувалната и ми рекоа војнички: „Ве молам, дојдете со нас“ – се сеќава Зорица и продолжува:

А потоа полетавме за Бриони. Се сеќавам на тоа возење со тој хеликоптер, кога и да гледам акционен филм кога треба да излезат од хеликоптерот, за нешто се држат,па ги туркаат одзади, мислев дека ќе ме фрлати мене (се смее). Тоа е убава епизода во мојот живот, сите тие приказни ги имам во најдобро сеќавање – изјави Зорица.

Брунцлик се сетил и на една анегдота со фустан кој и се допаднал на Јованка Броз, но, како што и кажала, не можела да се вклопи во него.

Знаев дека ќе пеам за нив, имаше ревија на која модната креаторка соши се и сешто, божествено, и отидов да купам фустан само за таа прилика да го имам. Кога се појавив во тој фустан, Јованка ми пријде и ми рече: „Не можев да се вклопам во него “ . Тогаш бев како виолина, сега сум како контрабас. Таа рече: „Ми ја покажаа целата колекција, многу ми се допадна“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *