May 16, 2024

Ова црно семејство посвои бело бебе и научи незаборавна лекција откако јавноста почна да ја осудува за тоа што го направија. Посвојувањето дете во семејство носи различни предизвици, особено ако детето не е од иста раса со семејството во кое е посвоено. Таа лекција ја научи едно семејство од Америка.

Кеја Џонс-Балдвин и нејзиниот сопруг Ричардо Болдвин и нивните три деца се со темна кожа. Новороденото бебе кое го посвоиле е бело момче по име Принстон. По посвојувањето, семејството доживеало ситуации во кои неколку пати биле обвинети за киднапирање на Принстон, па дури и биле испрашувани во полиција.

Кеја вели дека не може да верува дека ова се случува во денешниот свет. Се започна во јуни 2017 година кога семејството добило повик од програмата за посвојување во која учествувале.

„Добив повик и мојот програмски надзорник ме праша дали можам да дојдам во болница за контакт кожа на кожа со едно бебе?“, рече Кеја, која не се двоумеше ниту за момент, туку веднаш отиде во болница.

Тогаш за прв пат го запознала Принстон. Тој е роден предвреме, а мајка му била зависник, па тежел само три килограми. Беше многу мал и ранлив. Кеја веднаш се почувствува поврзана со него.

„Веднаш направив врска со него. Почнав да одам таму секој ден“. Една посета се претвори во многу. Семејството знаело што да прави – решиле да го посвојат.

Штом стана доволно силен, семејството го однесе дома со себе. „Многу пати зјапаа во нас. „Често ме прашуваат дали сум негова дадилка… ме прашуваат зошто не му дозволив да остане со семејството од неговата раса“, рече Кеја.

Не еднаш, туку двапати, луѓето повикаа полиција обвинувајќи ги Болдвините за киднапирање на дете. Тоа беше прв пат за време на семеен одмор.

„Бевме на одмор во Тенеси и отидовме да се сликаме во еден од забавните паркови. Девојката која не фотографираше наеднаш исчезна и подоцна се врати. Таа праша дали Принстон е нашето бебе? Кога и кажав дека е, таа ми одговори дека го фотографирала тоа бебе со неговото вистинско семејство пред две недели“.

Беше конфузија, но не ја смени срамот од ситуацијата. Кога пристигнала полицијата, семејството требало да покаже доказ дека го посвоиле Принстон.

Друг инцидент се случил кога на Кеиџи му пукнала гума пред куќата на странец. Тропнав на вратата на сопственикот за да објаснам зошто сум на тревата. Се јави во полиција и рече дека сум украл туѓо дете и туѓ автомобил“, изјави Кеја.

Сето тоа е дел од воспитувањето на дете кое изгледа различно од нивното посвоено семејство.
Често се гледаат со презир и ги осудуваат, но семејството Џонс-Болдвин останува позитивно. Кеја ја започна својата Фејсбук страница, Подигнување на културите, за да ги разбие стереотипите.

„Не гледам на семејството како на крв. На семејството гледам како на љубов. Кога Принстон дојде во нашите животи, тој влезе во нашите срца. “Љубовта освојува се.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *