May 17, 2024

Провалникот влегол во домот на баба, која ја удрил и ја соборил на подот. Не очекуваше некој да и дојде на помош.
86-годишната вдовица Џојс Акерли садела цвеќе во градината на својот дом во Англија кога била нападната од маж. Сакаше да го земи нејзиниот накит. Но, тој таканаречен провалник доби нешто сосема друго во оваа херојска приказна.

Џојс Акерли е пензионирана шивачка која живее мирно во својот мал дом повеќе од 40 години. Таа е мајка на пет деца, баба на осум, па дури и прабаба на седум деца.
Таа е вдовица повеќе од 10 години, па пред неколку години го посвои Аксел – прекрасно куче кое е мешавина од германски овчар и Акита. Таа тогаш не го знаеше тоа, но тоа беше одлука што потенцијално и го спаси животот.

Џојс првично се пошегува и го нарече своето куче „уништувач“ бидејќи делуваше малку агресивно. Но, откако помина извесно време во нејзиниот дом, тој набрзо се смири. Тој стана сенка на Џојс и ја следеше насекаде.
„Аксел е член на семејството, инаку е многу нежен, па дури и спие во мојата соба“, изјави Џојс.

Провалник и пришол на бабата, ја удрил по глава и ја фрлил на подот. Додека Џојс еден ден била во дворот, ѝ пришол маж. Кога Џојс отишол да види што му треба, ја удрил по глава и ја фрлил на под.
Напаѓачот и викал Џојс да му го даде целиот накит, но Аксел се погрижил тоа да не се случи. Кучето се нафрлило на провалникот кој паднал на подот додека Аксел со острите заби го гризнал за рака.

„Каде што одам јас, оди Аксел. Кога тој човек ме зграпчи, мислам дека врескав затоа што Аксел трчаше низ целиот двор и скокна врз човекот што го собори на подот“, се сеќава Џојс.
Напаѓачот успеал да стане и почнал да бега. Аксел трчаше по него малку, но потоа се врати да го провери својот сопственик.

„Никогаш не сум видел да реагира така, инаку е нежен како јагне. Џојс бил збунет и со болки и тешко се сеќавал поради повреда на главата. Но, сега таа сфаќа дека работите ќе се одвиваа на сосема поинаков начин да не беше нејзиниот крзнен херој.

„Не сакам овој човек да го прави на никого друг тоа што го направи со мене“, рече таа, „Да не беше Аксел, кој знае што ќе се случеше“.

Полицијата и итната помош многу брзо пристигнале на местото на настанот. Ужаснети од тоа што го слушнале, биле толку среќни бидејќи Аксел бил таму.

„Оваа жена уживаше во пролетното попладне во својата градина кога беше нападната од маж кој немаше проблем да удри 86-годишна жена во глава“, рекол детективот Стивен Хјуз.

Иако Аксел имал крв од напаѓачот на забите, тој по нападот испил вода, па полицијата не можела да ја земе ДНК. Но, тие споделија опис на напаѓачот заедно со херојска приказна за куче кое го спасило својот сопственик, се со надеж дека ќе го уапсат напаѓачот.

„Замислете дека е вашата мајка или баба“, рече детективот, „Ве молиме споделете со нас какви било информации што ги имате“.

Фала му на Бога, Аксел беше наоколу. Често мислиме дека ги спасуваме животните, но тие всушност не спасуваат нас.
„Аксел е многу заштитнички настроен, дури и сега, ако одам во тоалет или во градина, тој е до мене и ја гледа вратата“, изјави Џојс. „Многу сум горда на него и благодарна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *