June 23, 2024

Едноставна техника која може да ви помогне во непријатни ситуации.

Дури и во најстресните ситуации, неколку секунди може да бидат од најголема важност, а проблемот може да се реши со тоа што нема да направите голема грешка и да одговорите на „прво“.

Дали некогаш сте размислувале што би се случило доколку прво направете кратка пауза од неколку секунди пред да решите каков било проблем, без разлика колку е тоа непријатно?

Писателот Мел Робинс во својата книга Правилото на 5 секунди објаснува како можете да го направите животот полесен и подобар за 5 секунди. Оваа едноставна и ефикасна техника сугерира да броите од 5 до 1 кога треба да започнете да правите нешто што не ви се допаѓа.

На пример, кога ќе заѕвони алармот, наместо да го одложувате како што прават многумина, избројте 5-4-3-2-1 во себе и потоа само станете.

Можеби изгледа смешно, но многумина кои го испробале правилото од 5 секунди во многу моменти од животот кои не се пријатни, рекоа дека функционира! Оваа книга опишува стотици начини на кои луѓето го користат правилото од 5 секунди за да го подобрат својот живот, и сите тие навистина мотивираат. Тоа е едноставна идеја, но навистина функционира од две причини:

Прво, кога броиш од 5 до 1, се подготвуваш за некоја акција, да завршиш нешто. Кога ќе кажете 1, тоа е исто како да си велите „Започни“ или „Оди“. Одбројувањето често го поврзува човечкиот мозок со акција. Друга причина е тоа што не сакате да се лажете себеси. Кога ќе кажете дека ќе дејствувате на крајот од броењето 5-4-3-2-1, ќе се чувствувате мотивирани да започнете. Овој поттик е доволен за да се потрудите и да почнете да правите нешто.

Можете да го користите правилото од 5 секунди во различни животни ситуации. На пример, кога ќе одлучите да го исфрлите благото од исхраната, а потоа ќе помислите да купите чоколадо во продавница, избројте 5-4-3-2-1 и можно е да се откажете.

Или, кога ќе се нервирате и сакате да им викате на децата, искористете го правилото од 5 секунди и изливот на гнев ќе помине, па можете да дејствувате смирено. Или, кога треба да телефонирате, а не сакате, искористете го истото правило.

Ова правило можеби ви звучи чудно, но најтешкиот дел од секоја задача е да започнете. Затоа правилото од 5 секунди може да ви помогне да се мотивирате, да се движите и да живеете подобро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *